Kazališna družina „Pinklec“ iz Čakovca, koja djeluje pri Centru za kulturu Čakovec, u sezoni 2016./2017. u planu ima 4 nova kazališna naslova. Do kraja ove godine, publici ćemo se predstaviti s dvije nove predstave, a užurbano radimo i na pripremama za proslavu obljetnice 30 godina rada i postojanja, koja će se održati u ožujku 2017. godine.

Krenimo redom. Prva ovosezonska premijera biti će 18. rujna 2016. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec u režiji Morane Dolenc i koprodukciji KD Pinklec i ”LOFT”-a. Predstava pod nazivom ”S RAZLOGOM” biti će dramsko-lutkarska, a više o samom projektu pročitajte ovdje.

Druga premijera biti će 20. studenog 2016. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec u režiji Romana Bogdana i produkciji KD Pinklec. Predstava ”PUŽ-MUŽ” biti će također dramsko-lutkarska, a više o samoj predstavi također pročitajte ovdje.

Predstava kojom će Pinkleci proslaviti 30 godina rada biti će premijerno odigrana 2. ožujka 2017. u 20:00 sati na popularnoj ”Tribini ČČ” u Centru za kulturu Čakovec. Radi se o predstavi radnog naslova ”PREKO 7 MORA PREKO 7 GORA”. Riječ je o autorskom tekstu Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić. Predstava na scenu dovodi priče brojnih izbjeglica među kojima je i veliki broj maloljetne djece koja bježe od rata i progona. Većina njih putuje bez pratnje i nalaze se na najneizvješnjem putu svog života. Njihovo djetinjstvo zauvijek je prekinuto. Temeljena na dokumentarnim materijalima, predstava priča priču o putovanju u bolji život, prema nesigurnom i neizvjesnom cilju. Putovanje je to na kojem oni koji se na njega odluče ostaju bez svega osim svog vlastitog života. Ova predstava pokušava im vratiti pravo na to da ispričaju svoje priče. Priča ih upravo kroz pogled djeteta, koji bez obzira na sve još uvijek pokušava zadržati pravo na igru, na igračke i bajke, na djetinjstvo. No istovremeno nas podsjeća koliko je malo potrebno da bismo prepoznali drugog. U predstavi će zaigrati članovi ansambla KD Pinklec uz pokojeg gosta.

Posljednja premijera u sezoni biti će ujedno i proslava 35 godina umjetničkog djelovanja Romana Bogdana. Radi se o predstavi ”SVE O GRAVITACIJI” u režiji Romana Bogdana i koprodukciji sa Tigar teatrom, a premijera je planirana za svibanj 2017. Predstava je zamišljena kao mobilno putujuće kazalište smješteno u mobilnu kamp prikolicu. Radnja nastaje prema motivima slikovnica autora Kêstutisa Kasparavičiusa „Budalaste priče“ i „Kratke priče“. Kako su glavni protagonisti, redom predmeti i stvari u živim i slikovitim odnosima sa životinjama i ljudima, odlučili smo okosnicu buduće predstave realizirati uz pomoć različitih lutaka i lutkarskom tehnologijom.

Slijedeće godine, ali u sezoni 2017. / 2018., u planu je i nova koprodukcija s Teatrom Poco loco. Radi se o predstavi ”SUPERJUNACI” koja bi svijetlo dana trebala ugledati krajem listopada 2017. Režiju potpisuje Renata Carola Gatica, a zaigrat će miješani ansambl Pinkleca i Teatra Poco loco. Marilyn Kostelnik, Alice Whiren i Laura Stein (1988) istraživale su zašto djeca toliko vole igru superheroja i kako ona utječe na njihov razvoj, što bi poslužilo kao polazište u pripremi materijala za rad na predstavi. Superheroji imaju moći i sposobnosti koje ni jedno ljudsko biće nema u svojoj prirodi. Oni su na strani dobra, mudri, neustrašivi, pametni i jaki. Ali…nitko se ne rađa kao sveznalica.

Ovim kazališnim izazovima Pinkleci priključuju i dramsko-pedagoški rad. Upisi u Dramski studio Dada za nove (i stare) članove održat će se od 26. do 30. rujna 2016., a studio s radom započinje 3. listopada 2016. Najstarija grupa u novoj će sezoni, osim novogodišnje predstave, raditi i predstavu radnog naslova ”ZID’‘ u režiji Davora Dokleje, a prema tekstu Kristine Štebih. Predstava će na najiskreniji način pokušati progovoriti o među vršnjačkom nasilju. Premijera predstave planirana je za mjesec svibanj 2017. godine.

Uz premijerne naslove Pinkleci i dalje na repertoaru zadržavaju slijedeće naslove: Pola-pola, Vučje srce, Bremenski svirači, Četiri psićaŠegrt Hlapić kako bi ga igrala KD Pinklec, A tko si ti?Ptičica. Klikom na svaku od ovih naslova možete pročitati nešto više o predstavama.

 

 

Skip to content