Kazališna družina PINKLEC

Prema I.B. Mažuranić priredili Tanja Novak i Igor Baksa
Premijera 03. studenog 2013. u Centru za kulturu Čakovec
Igrano lutkarska predstava

Redatelj: Romano Bogdan
Dramaturgija: Tanja Novak
Asistent redatelja: Davor Dokleja
Glazba: Bojan Miljančić
Likovno oblikovanje (lutke i scenografija): Ena Bajuk
Oblikovanje rasvjete: Neven Taradi
Majstor rasvjete: Neven Taradi
Majstor tona: Mario Zelenbaba
Izrada scenografije: Davor Tkalec i Ivan Levačić
Grafičko oblikovanje plakata: Mario Jakšić

Igraju:
Karolina Horvat
Mario Jakšić
Bruno Kontrec
Davor Dokleja
i
Štef

O predstavi:

Prijelaznu crtu između bajke i realistične zgodbe kojom je svojevremeno I. B. Mažuranić u Šegrtu Hlapiću nagovijestila novi žanr u hrvatskoj književnosti – realistični roman, Kazališna družina ”Pinklec” naglašava slojevitom lutkarsko-scenskom kazališnom predstavom kojoj je u zadatku neprestano ispadanje iz kazališne igre, kako bi izazvala publiku da propitkuje činjenicu „kazališne realnosti“. Izvođači nisu tek likovi koje tumače (Hlapić, Gita, Majstor Mrkonja,…) već i glumci omeđeni okvirima kazališne iluzije, koji imaju pravo na gablec, koji pribjegavaju  improvizaciji, „preglumljavanju“, pa i persiflaži kada kao pripovjedači zgodbe u kojoj su se susreli sa šegrtom Hlapićem,  inzistiraju na legendi o „Najvećoj predstavi“ koju donose u maniri putujuće (cirkuske) kazališne družine.

Ansambl od četiri izvodi predstavu u brzom ritmu, s glumačkim žarom, razigrano, pripovjedački. Poentira priču o „putovanju“ Šegrta Hlapića koje neće biti lako, budući da je svijet i divan i opasan, te je onom tko se otisne na putovanje potrebne mudrost i dobrota da bi svladao prepreke.
Da su, kako je postavila I. B. Mažuranić, daljine relativne, a čudo ravnopravno sa zbiljom, Kazališna družina ”Pinklec” u predstavi naglašava slojevitom dramaturgijom i osebujnom kazališnom estetikom.
Pretpostavimo li da sudbina odraslog Šegrta Hlapića nije zapečaćena povratkom na cilj – u smirenost ponovno pronađenog doma, već (nakon inicijacijskog putovanja) odabirom pustolovnog života in continuum, tada bismo mogli postaviti pitanje – nije li Hlapić umjesto postolarske radnje odabrao putujuću kazališnu družinu, da bi mu svako novo prepričavanje priče (u kojoj sudbina postupno gubi dimenzije zbilje, a dječak poprima mitske osobine) osiguralo daljnju egzistenciju?

Trajanje: 45 min.
Dob: 3+ (predškolci, niži i viši razredi osnovne škole)

PROČITAJTE KRITIKU

Skip to content