U novoj kazališnoj sezoni Pinkleci imaju u planu 4 premijere. Do kraja ove godine publici ćemo se predstaviti s dvije nove predstave, a u sljedećem dijelu sezone nastavljamo s još dvije. Krenimo redom. Prva ovosezonska premijera biti će 16. rujna 2018. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec u režiji Morane Dolenc i produkciji […]

U novoj kazališnoj sezoni Pinkleci imaju u planu 4 premijere. Do kraja ove godine publici ćemo se predstaviti s dvije nove predstave, a u sljedećem dijelu sezone nastavljamo s još dvije.

Krenimo redom. Prva ovosezonska premijera biti će 16. rujna 2018. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec u režiji Morane Dolenc i produkciji KD Pinklec. Predstava pod nazivom ”ROBINSON CRUSOE ili o usamljenosti”, nastala prema poznatom romanu Daniela Defoea, svjedočanstvo je o volji i snazi ljudskog bića, o hrabrosti, upornosti i radu, ali i samoći. Ostvarena kao monodrama, predstava nasuprot gledateljima postavlja izloženog i usamljenog glumca, na zabačenu scenu usred nepreglednog oceana ukradene pažnje mladog gledateljstva. Tako predstava prikazuje i iskušava ljudski najdublji i najsnažniji nagon, onaj za preživljavanjem, kako Robinsona, tako i kazališnog glumca. Predstava je predviđena za djecu i mlade viših razreda osnovne škole. Zagrebačka premijera predstave predviđena je za 27.9. 2018. u 18 sati u KNAP-u.

Druga premijera biti će 7. listopada 2018. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec u režiji Tamare Kučinović i koprodukciji KD Pinklec i Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina. Predstava radnog naziva ”RUČAK ZA ŠESTERO”, inspirirana slikovnicom Olivera Jeffersa „Imaginary Fred“, biti će lutkarska, a predviđena je za djecu nižih razreda osnovne škole. Predstava govori o odrastanju djeteta i preprekama na koje dijete nailazi u tom procesu. Zašto se pojavljuje imaginarni prijatelj, koja je njegova uloga, da li ga se treba riješiti, je li pozitivan ili negativan? Pitanja su to na koja želimo dati odgovore kroz istraživački proces rada na predstavi. Varaždinska premijera predstave biti će 3.10. 2018. u 18 sati.

U drugom dijelu sezone prva premijera biti će ”TAJNA STAROG ORMARA” u koprodukciji KD Pinklec i Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Autorski je to projekt Ksenije Zec i Saše Božića inspiriran pripovijetkom ”Bijeli valcer” Kęstutisa Kasparavičiusa. Tajna starog ormara poziva djecu na imaginarno putovanje u kojem dijelovi odjeće oživljavaju, mijenjaju tijela glumaca i nude nove krajolike dječjoj mašti. Predstava je  temeljena na istraživačkom kazalištu za najmlađe koje kombinira tehniku animacije odjeće, klaunerije i mimike, na kojima su Saša Božić i Ksenija Zec izgradili prepoznatljivi scenski rukopis. Radi se o širenju polja lutkarstva u kojemu glumci animiraju različite objekte, spajaju se s njima u imaginativne i uzbudljive prikaze novih i drugačijih tijela. Premijera predstave predviđena je za ožujak 2019.

Posljednja premijera u sezoni biti će radnog naziva ”ADHD” u koprodukciji KD Pinklec i Kotar Teatra iz Delnica. Novi autorski projekt redateljice Olje Lozice i dramaturgiji Matka Botića bavi se temom takozvanog poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, poznatog po engleskom akronimu ADHD. Riječ je o vrlo čestom obilježju ličnosti kod djece, za kojeg je karakterističan vrlo visok stupanj motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma. Iako se ADHD obično smatra poremećajem, on to nije; takva djeca najčešće su vrlo inteligentna i izrazito maštovita. Tema ADHD-a uzima se kao metonimijski odbljesak slojevitog odnosa između pojedinca i zajednice; poremećaj koji to nije izrazito je zoran primjer konfliktnog odnosa prema individualnosti u suvremenom društvu. Je li riječ o zdravstvenom riziku koji se umanjuje ritalinom, ili tek prvom fazom procvata kreativnosti i inteligencije kod djeteta? Kako se takav otklon od “normalnosti” može uklopiti u društvo opterećeno strogim sustavom pravila? Ta i takva pitanja u središtu su istraživanja za novi autorski projekt Olje Lozice, koja nakon dramskog teksta i kazališne predstave “Vincent”, u kojem je temeljito i dirljivo obrađivala temu autizma, ponovo smišlja djelo s dječjim protagonistom i društvom koje ga okružuje. Premijera predstave predviđena je za svibanj 2019.

U novoj ćemo sezoni nastaviti s igranjem naših nagrađivanih predstava za najmlađe: A tko si ti?, Do viđenja, Puž muž, Bremenski svirači, Petrica Kerempuh, te predstavama za nešto stariju djecu Preko sedam mora, preko sedam gora, Superjunaci, S razlogom i Pola-pola.

Ovim kazališnim izazovima Pinkleci priključuju i dramsko-pedagoški rad. Upisi u Dramski studio Dada za nove (i stare) članove biti će od 24. do 28. rujna 2018., a studio s radom počinje 1. listopada 2018. Najstarija grupa u novoj će sezoni, osim novogodišnje predstave, raditi i predstavu radnog naziva ”Velika seoska priredba” prema tekstovima Ladislava Smoljaka i Zdeneka Sveraka. Ovom predstavom Dadači će na najiskreniji način obilježiti 15 godina rada. Premijera predstave planirana je za svibanj 2019. godine.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Skip to content