Još nas manje od dva tjedna dijeli do nove premijere kazališne predstave ˝Matilda˝. Dječji roman Roalda Dahla, za potrebe kazališta adaptirao je i dramatizirao Oliver Frljić koji će ga i postaviti na daske. Likove iz romana će utjeloviti: Karolina Horvat kao Matilda, Lada Bonacci kao učiteljica, Bruno Kontrec kao otac, Marja Kolb kao majka i gospođica Grdobina, te Petar Atanasoski kao sin i policajac. Uz njih, na predstavi radi iznimno profesionalna, vedra, zabavna i talentirana ekipa:

Sandra Banić Naumovski će glumcima zategnuti mišiće i postaviti nove granice fizičkih napora, Damir Šimunović će sa svojom lepezom recentnih pop hitova dati posebnu atmosferu cijeloj predstavi, Mirta Čakanić će izvesti jednostavnu i apsolutno funkcionalnu scenografiju dok će djevojke iz Modnog studija Artiđana svojim kreacijama i idejama staviti točku na i svakom liku u predstavi. Tu je još i mladi Paolo Tišjarić u ulozi asistenta redatelja koji se brine da na ˝setu˝ bude sve besprijekorno. Što zaista i jest.

Čakovečka premijera je zakazana za 26.9.2010. godine u 16:00 sati, naravno u Centru za kulturu. Predstava traje 50 minuta, a namijenjena je djeci od 7-12 godina starosti.

Svijet odraslih u kojem živi djevojčica Matilda nije neki idealan svijet o kojem obično čitamo u dječjoj literaturi. Njezini roditelji/posvojitelji je zapostavljaju, a u školi je izložena agresiji ravnateljice Trunchbull. Jedini s kojima ima normalnu komunikaciju su njezine školske kolege i učiteljica Jenny Honey. Međutim, Matilda nije dijete koja pristaje na takvu situaciju i u romanu pratimo kako je ona postupno mijenja, kako svoje nezadovoljstvo pretvara u pobunu koja onima koji je maltretiraju pokazuje što znači kada su oni sami maltretirani.

Ova predstava pokušat će prenijeti na scenu, kroz ključne epizode u romanu, priču o Matildi i njezinom nepristajanju na svijet odraslih koji je pretvara u jednu zapostavljenu djevojčicu. Njome će se pokušati pokazati da djeca ne smiju uzimati autoritet odraslih kao nešto neupitno i znati da je on često izgovor za izostanak adekvatnog bavljenja roditelja svojom djecom.

Odabirom mladoga redatelja Olivera Frljića cilj nam je nastaviti već prepoznatljiv suvremeni scenski izraz koji njeguje sam autor ali i Dječje kazalište Dubrava i Kazališna družina Pinklec iz Čakovca.

Samome redatelju povjeren je i zadatak adaptacije i dramatizacije romana Roalda Dahla čime, smatramo dodatno naglašavamo komediju i apsurd današnje svakodnevice kroz koju se probija ali i odrasta djevojčica Matilda onako marljiva i radina iako to sredina oko nje i ne traži. No njen zaigrani apetit za znanjem na kraju pokaže svima nama što znači biti bolja osoba.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Skip to content