Kazališna družina „Pinklec“ iz Čakovca, koja djeluje pri Centru za kulturu, ove kalendarske godine igrala je 5 različitih predstava, izveli su ih 53 puta, od čega čak 40 puta izvan Centra za kulturu. Do kraja godine, publici će predstaviti još dvije nove predstave, a užurbano rade i na proslavi obljetnice 30 godina rada i postojanja, koja će se održati u ožujku sljedeće godine.

„Pinkleci“ su u aktualnoj kalendarskoj godini sudjelovali na čak 11 festivala, u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, a to su redom Bobri u Ljubljani, Virkas u Virovitici, Mali Bok u Bjelovaru, Vukovarsko lutkarsko proljeće, FEN u Opatiji, Ogulinski festival bajki, MDF u Šibeniku, Ljeto u gradu Zrinskih, Kotor fest u Crnoj Gori, Kastafsko kulturno leto i Glumište pod Murvom u Skradinu. U Kotoru na festivalu sa predstavom Pola-pola, koju igraju od ove godine, koju je režirala Renata Carola Gatica, osvojili su 1. nagradu dječjeg žirija. Na skradinskom festivalu „Glumište pod Murvom“, predstava Bremenski svirači osvojila je nagradu za najbolju predstavu, a Igor Baksa proglašen je najboljim glumcem.

Ovim uspjesima pridružuje se i vrlo uspješan Dramski studio „Dada“ koji djeluje u sklopu Kazališne družine Pinklec. Djeluje u 7 različitih grupa kroz koje okuplja stotinjak djece i mladih. Najstarija grupa Dramskog studija Dada ove je godine poharala festivale u regiji s predstavom za mlade jednostavnog naslova „ZOO!“. Ova predstava najbolja je amaterska predstava u Hrvatskoj, a voditelj Davor Dokleja za nju je dobio nagradu „Zvjezdana Ladika“, koja se dodjeljuje za najbolje pedagoško vodstvo. Na trebinjskom festivalu ansambl je osvojio „Zlatnu Masku“ za kolektivnu igru, a šesnaestogodišnja Ena Jagec osvojila je „Zlatnu Masku“ za najbolju glumicu. Nagrade koje su Dadači osvojili dokaz su dobrog kazališnog ali i pedagoškog rada s djecom i mladima.

Do kraja ove godine, „Pinkleci“ će u rujnu premijerno odigrati lutkarsko-igranu predstavu „S razlogom“, koju u režiji Morane Dolenc, rade u koprodukciji sa „Lutkarskom organizacijom koju fakat trebamo“,. Posljednja ovogodišnja premijera planirana je za mjesec studeni, a radi se o poznatom naslovu H.C. Andersena „Veliki Nikola i Mali Nikola“, u režiji Romana Bogdana.

Posebno je zanimljivo da, iako su „Pinkleci“ zajedno sa “Dadom“ javna kazališna družina koja djeluje pri Centru za kulturu, ovako velik broj izvedbi te uspjesi, ne bi bili mogući da širom zemlje nemaju vjernu publiku. Štoviše, sve izvedbe u Centru za kulturu pokrivaju se prodanim ulaznicama, a sve troškove odlaska na gostovanja i festivale pokrivaju organizatori.
„Pinkleci“ su trenutno na godišnjem odmoru, a sudeći prema najavama, čakovečku kazališnu publiku već na jesen čekaju odlične predstave.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Skip to content