Najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem 18. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Čakovcu proglašena je predstava „Bremenski svirači“ Kazališne družine Pinklec redatelja Romana Bogdana u izvedbi fantastične četvorke Karoline Horvat, Davora Dokleje, Brune Kontreca i Igora Bakse.

Brojna  čakovečka publika uživala je u  predstavama kazališta za djecu i mlade  iz čitave Hrvatske  od 10.do 15.listopada 2015. Po izboru 10 predstava selektorice Renate Carole Gatice  stručni žiri u sastavu Anica Tomić, redateljica, Nikola Zavišić, redatelj i Igor Ružić, kazališni kritičar, dodijelio je nagrade  najuspiješnijim predstavama u više kategorija.

  1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini  dodjeljuje se predstavi “Bremenski svirači” Kazališne družine Pinklec, iz Čakovca.
  2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Radovanu Ruždjaku, Aleksandri Naumov i Damiru Klameniću za predstavu “Neispričana bajka” Gradskog kazališta Scena Gorica, Velika Gorica.
  3. Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se Olji Lozici za predstavu „Darmarzemska“ Gradskog kazališta lutkaka Split.
  4. Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Igoru Vasiljevu za predstavu  “Darmarzemska” Gradskog kazališta lutaka Split..
  5. Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Glazbenom laboratoriju FOO -RA u predstavi “Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica .
  1. Najbolja glumačka ostvarenja:

Za najbolje žensko glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade) : Aleksandra Naumov za ulogu u predstavi „Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica i Andrea Majica za ulogu u predstavi “Darmarzemska Gradskog kazališta lutaka Split.

Za najbolje muško glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade): Damir Klemenić za ulogu u predstavi „Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica i Petar Cvirin za ulogu u predstavi „Kraljević i prosjak“Gradskog kazališta Žar ptica.

 

Ovogodišnji Susreti obilovali su brojnim popratnim programom.

Croatia World Collaboration
Hrvatski centar Assitej organizirao je konferenciju regionalnih centara Assitej-a Mreža Europa 8+. ugostivši mlade producente iz, Mađarske, Italije, Srbije i Hrvatske.

Predstavili su scenu i tendencije kazališta za djecu i mlade iz svojih zemalja te radili na budućim zajedničkim projektima.

Prikazana je i izložba sedamdeset godina rada i postojanja Tandarica Teatra iz Bukurešta, Rumunjska.

U sklopu ovogodišnjih susreta održana je radionica Svetlane Patafta, glumice iz Zagreba „Obiteljsko razigravanje za djecu i roditelje“. Cilj radionice je da djeci i njihovim roditeljima pruži mogućnost zajedničke kreacije prvenstveno kroz dramsku igru, a u kombinaciji s drugim umjetnostima i vježbama Rainbowkids yoge za djecu i obitelj koje se koriste kao elementi dramske igre.

Tema okruglog stola na kojem su sudjelovali članovi Assitej-a i žirija bila je Kriteriji vrednovanja kvalitete kazališnih predstava, razvoj i usmjerenja.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Skip to content