cvileki_1

Redateljsko-dramaturski dvojac Tomić/Kovačić svojom najnovijom predstavom o napuštenoj djeci i pričanju priča spaja kazališnu družinu ‘Pinklec’ i HNK Varaždin.

Predstava ‘Dječak Ivek i pas Cvilek’ nastala je po motivima romana za djecu Đure Vilovića (1889-1958), danas zaboravljenog pisca čiji su romani bili vrlo čitani u razdoblju između dva svjetska rata. Vilović se u svojim djelima bavio Međimurjem, razlikama imeđu hrvatskog sjevera i juga, analizirao je probleme provincije. Roman ‘Pas Cvilek, dječak Ivek i dudaš Martin’ napisao je 1934.godine. Predstava nastala po motivima ovoga romana progovara o aktualnom problemu napuštene i ostavljene djece. Djeca koja odrastaju bez roditeljske ljubavi sretne trenutke pronalaze u međusobnom pričanju priča.

Autorice o predstavi kažu: ‘Djecu, smještenu u oskudan sobičak nekog dječjeg doma, njihova zaigranost i maštovitost odvodi u svijet priče isto tako napustenog dječaka Iveka i najboljeg mu prijatelja, odbačenog psa Cvileka, s čijim se dogodovštinama poistovjećuju, ali kroz koje i sama pokušavaju pronaći izlaz i način kroz koji će bar na trenutak zaboraviti na sve sto ih tišti. Njihov dječji optimizam i želja da sve bude bolje uvjerava nas da i onda kad smo napušteni i zaboravljeni svojim postojanjem i dobrom voljom bar si nakratko međusobno možemo olakšati tužne dane.’

Đuro Vilović, PAS CVILEK, DJEČAK IVEK I DUDAŠ MARTIN

Đuro Vilović danas je gotovo zaboravljen pisac; njegova se djela nakon Drugoga svjetskog rata više ne tiskaju i ne čitaju. 30-ih godina 20. st. U pravom je smislu riječi bio zvijezda hrvatske književne scene, hvaljen od najvećih autoriteta književne kritike i jedan od najpopularnijih hrvatskih pisaca (Čak je i Miroslav Krleža jedno vrijeme bio u sjeni njegova recepcijskog uspjeha.). Iako ideološki i politički kontroverzna osobnost, u literarnim je djelima dosljedno njegovao hrvatski patriotizam i sa zanosom pisao o “našim ljudima i krajevima”. Bio je prvi pravi pjesnik Međimurja, prvi je tematizirao zemljopisne razlike između hrvatskoga sjevera i juga (rođen u Makarskom primorju) i njihov utjecaj na mentalitete i temperamente ljudi, lucidno analizirao socijalne probleme našeg sela i provincije. Vilović ima velike zasluge za hrvatsku omladinsku prozu, a njegovo djelo Pas Cvilek, dječak Ivek i dudaš Martin (1934.) kritika i danas drži najkompletnijim i najboljim našim dječjim romanom izmedju dvaju ratova. Priča sa snažnom socijalnom pozadinom u prvom planu nijansira moralne karakteristike likova, uz bajkoviti motiv putovanja i elemente fantastike izrasle iz folklora. Uprizorenje dramatiziranog Vilovićeva romana za djecu bila bi praizvedba, a dječja bi publika bila upoznata sa zaboravljenom hrvatskom književnom baštinom, punom lirske ekspresije i pravog umjetničkog doživljaja.

Uloge: Marija Kolb, Jelena Dokleja, Mario Jakšić, Igor Baksa, Bruno Kontrec

Autor: Đuro Vilović
Redatelj: Anica Tomić
Produkcija: Kazališna družina Pinklec i Dječja lutkarska scena HNK Varaždin
Dramaturg: Jelena Kovačić
Skladatelj: Nenad Kovačić
Vrsta programa: za djecu i mlade ( predstava je za uzraste od 7 do 77 godina )

Skip to content