21.SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE
HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ
ČAKOVEC, 15. DO 19. LISTOPADA  2018.

PROGRAM

 

Ponedjeljak 15.10.
10,00

Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
KAŠTANKA
(lutkarska i dramska predstava)

O predstavi:
Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava. 
Trajanje: 50 min.
Dob: 6+ (niži i viši razredi osnovne škole) 

 

11:00 – 14:00
Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)

15:00 – 17:00
Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)

17,00

Teatergruppen Batida, Danska
SPAGHETTI
(lutkarska i dramska predstava s nešto teksta na engleskom)

O predstavi:
“Špageti ti čine visokim”, kažu dvojica dugih, visokih, tankih. A onda se bace na kuhanje špageta kao nitko do tad. Njihova susjeda, koja je sve samo ne visoka, koja je zapravo kratka, okrugla i strašno gladna, voljela bi im se pridružiti. Šarmantna i srdačna priča o ukupnim suprotnostima koje, usprkos njihovim razlikama, dolaze zajedno. I postoji li glazba u ovom malom dragulju igre? Da, puno glazbe koju uživo izvode tri glumca. Predstava je do sada izvedena u Hanoi i gradu Ho Chi Minh kao dio kraljevske Danske posjete te desetak drugih zemalja na raznim festivalima. 2011. Godine je dobitnik nagrada “Najbolji glumac” i “Najbolja glumica” na 18. Međunarodnom festivalu kazališta za djecu i mlade u Hamedanu u Iranu.
Trajanje: 40 min.
Dob: 3+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)

 

19,00
OTVORENJE IZLOŽBE – KAZALIŠNO OBLIKOVANJE, IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA
(Galerija CZK)

 

Utorak 16.10.
10,00

KL Zadar
NIKOMU PRAVO
(lutkarska i dramska predstava)

O predstavi:
Ovo je jako važna priča. Ovo je priča o tome kako je teško biti i ostati svoj. Ali i o tome kako je to moguće. Ovo je priča o slobodi. Ovo je i priča o tome kako je bitno čuti i poštovati tuđe mišljenje, ali i o tome kako valja sačuvati, obraniti i poštovati i svoje. Priča je ovo o tome kako postoji više načina putovanja na magarcu ( i s magarcem). I o tome da su svi načini jednako pravi (ili jednako krivi), ovisno iz kojega ih se kuta gleda. Dakle, priča o slobodi. Ovo je priča o tome kako je lako suditi i osuditi. I o tome kako je lako prihvatiti osudu. Dakle, o slobodi. Ovo je priča o mami, sinu, magarcu i njihovom putovanju kroz sela, gradove, polja. O putovanju zbog putovanja. O putovanju zbog iskustva. Ovo je priča i o muhama koje zuuuje, dosadne su i guraju svoj nos tamo gdje im nije mjesto. I o repu koji ih tjera. O repu koji brani od ugriza. Dakle, o slobodi. Ovo je jako važna priča.
Trajanje: 45 min.
Dob: 5+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)

11:00 – 14:00
Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)


17,00

ZeKaeM Zagreb
ZDRAV I ČIST DOM JE BAŠ PO MOM
(dramska predstava)

O predstavi:
U predstavi „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom“ tema jest čistoća, zdrave navike čemu svojim osebujnim stilom autor Kristijan Ugrina prilazi s mnogo simpatičnih likova koji vrlo brzo osvajaju dječja srca. Konfrontacijom dviju obitelji različitih higijenskih navada i standarda, u poučnom zapletu, vodi djecu dedukacijskim postupkom do zaključka da je obitelj koja uredno čisti svoju kuću daleko zdravija i sretnija nego obitelj koja živi kaotično. Osim čišćenja i održavanja kuće, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom“ progovara i o zdravim prehrambenim navikama, na ležeran način bez dociranja.
Trajanje: 50 min.
Dob: 3+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)

18:00 – 20:00
Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
20:00
Prezentacija radionice
(Mala scena Vinko Lisjak)


Srijeda 17.10.
10,00

GKL Rijeka
ZAMRZNUTE PJESME
(lutkarska predstava)

O predstavi:
Predstava nastaje po motivima bajke Zamrznute pjesme Stjepana Grigorjevića Pisahova, ruskog pisca i umjetnika koji je život u hladnim krajevima Rusije uspio pretočiti u zabavnu, likovno izražajnu, poetičnu i životnu knjigu punu bajki i dirljivih izmišljotina koje govore ponajviše o ljepoti ljudskog života. U takvom izmišljenog svijetu, gdje se sok radi od padajućih zvijezda, sve je moguće. Stoga je ova predstava odlučila govoriti o rušenju jezičnih, vremenskih, prostornih razlika koje se ruše na atom prijateljstva i ljubavi, koji u svojoj suludoj jednostavnosti ruši i malo veće barijere od jezičnih, a to su one nastale od slomljenog srca i nepovjerenja. Ljubav i dječja uporna mašta jednog čudnovatog dječaka, osvojit će srce jedne djevojčice koja je mislila da više nikad neće usta raširiti u osmijeh, i da je nemoguće da ikada više ikome išta kaže, a kamoli zapjeva.
Trajanje: 45 min.
Dob: 6+ (niži i viši razredi osnovne škole)


17,00

Kazalište Oberon i DK B. Mihaljevića u Osijeku
ZAŠUTI
(dramska predstava)

O predstavi:
Dramski tekst za mlade “Zašuti“ govori o troje djece Damienu, Rebecci i Francoisu. Djeca su to s posebnim potrebama, djeca izvan okvira. Njih je troje u razredu gdje je većina takvih. Damien je hiperaktivan, Rebecca mora trenirati mozak jer je spor, a Francois je agresivan i izbacili su ga iz dvanaest škola. Oni postaju BFF (Best Friends Forever). U jednome trenutku Francois je razrezao učeniku lice škarama, udaljen je iz škole na očaj svojih prijatelja. Francois nestaje. Prijatelji ga traže, traže ga bezuspješno, čini se kako je sve propalo. Ali pored škole je susjed violončelist svjetskog glasa koji podržava djecu jer je i on bio takvo dijete. Poziva ih na svoj koncert i tu ponovno spaja troje prijatelja koji se više nikada neće rastati. Priča o djeci koja su drukčija, o roditeljima koji to ne žele priznati, roditeljima koji zbog toga pate i školi koja ne zna što bi s njima. Ali oni ostaju Best Friends Forever!
Trajanje: 55 min.
Dob: 13+ (viši razredi osnovne škole i srednjoškolci)

 

Četvrtak 18.10.
(Mala scena)

10,00

KD Pinklec
DO VIĐENJA
(lutkarska predstava)

O predstavi:
„Do viđenja“, lutkarska predstava Kazališne družine Pinklec, donosi priču o prijateljstvu. Nastala po motivima slikovnice „Lav i ptica“ kanadske autorice Marianne Dubuc, predstava na nenametljiv način nosi poruku: „Što učiniš nekome drugome dar je samome sebi.“ Kada jednog jesenjeg dana u blizini svoga vrta lav pronađe ozlijeđenu ptičicu, odluči joj pomoći.  Budući da su sve ptice već odletjele na jug, ponudi joj zajednički suživot, te je odvede svojoj kući. Uređena biranim detaljima, kućica je udoban i topao dom, u kojem pratimo tijek njihove svakodnevice, uređene oko dnevnih i večernjih rituala. Postepeno postajemo svjedoci rađanja divnog prijateljstva. Ipak, na proljeće, kad se vrate ptice s dalekog juga, ptičica odlazi s jatom.
Trajanje: 45 min.
Dob: 3+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)


13,00
(Mala scena)

GK Zorin Dom Karlovac
U POTRAZI ZA SLOVOM R
(lutkarska i dramska predstava)

O predstavi:
Uključite pogon za maštu, naćulite uši, pročistite nos te aktivirajte svoje okusne pupoljke i potražite s našim Pričolovcima novu priču. Dopustite da vas odvedu u svijet u kojem će oživjeti razne cipele, namještaj, plišani medvjedići, lijepe princeze i jednorozi i zajedno s našom junakinjom Dorom krenite u potragu za slovom “R”.
Trajanje: 45 min.
Dob: 3+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)

 

17,00
(Mala scena)

POVUG Scena Gorica
TONKA BONTONKA
(edukativni mjuzikl)

O predstavi:
Ovaj edukativni mjuzikl kroz uloge pristojne djevojčice Tonke i nestašnog dječaka Stjepka poučava najmlađe kulturnim obrascima ponašanja koje trebamo usvajati od malih nogu kako bismo u konačnici stvarali civilizirano društvo. Kako se ponašati za vrijeme jela? Koje higijenske navike steći? Kako se igrati ne ometajući susjedstvo i okolinu? Kako se odnositi prema prijateljima i starijim osobama? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja djeca će utvrditi upravo na ovoj interaktivnoj predstavi prikazanoj na duhovit način.
Trajanje: 45 min.
Dob: 4+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)


Petak 19.10.
10,00

GKL Split
GRGA ČVARAK
(dramska predstava)

O predstavi:
Poznata pjesma hrvatskog pisca Ratka Zvrka o dječaku koji je čas ovakav, čas onakav, svojom scenskom adaptacijom progovorit će o djeci koju se određuje kao  neposlušnu, zločestu, neprilagođenu, neodgojenu, nezainteresiranu, manje sposobnu (a posljedično i manje vrijednu). O djeci koja zbog svoje specifičnosti u recepciji i percepciji svijeta oko sebe, drugačije i reagiraju na njega. O djeci čija emocionalna impulzivnost postaje kamen spoticanja njima samima, njihovim obiteljima, njihovoj okolini te rezultira nerazumijevanjem, odbacivanjem, isključivanjem i osudom. U svjetlu znanstvenih spoznaja – kako o tome što se to zbiva u glavama, tijelima, srcima takve djece, tako i o tome kako im pristupiti, olakšati, kako ih integrirati – ova predstava želi potaknuti gledatelje na propitivanje viđenja poznatog suharka i raščupanka, ali i sve druge drugačije, „naopake“ djece, imajući u vidu i „drugu stranu“ odnosa – djecu kojoj drugo dijete remeti mir, ulazi u privatan prostor, stvara „buku“.
Trajanje: 45 min.
Dob: 4+ (vrtići i niži razredi osnovne škole)


17,00

KD Pinklec i Teatar Poco loco
SUPERJUNACI
(dramska i plesna predstava)

O predstavi:
Teatar Poco Loco i Kazališna družina Pinklec predstavljaju novu predstavu za velike i male: Superjunake. Banda Zli na čelu sa opakim Kobrom ima samo jedan cilj – apsolutno uništenje umjetnosti na Zemlji. Koja je svrha kazališta? Čemu književnost? Zašto ples? Tko pjeva zlo ne misli? Zbilja?! Uzvišeni Kosmos i njegovi sljedbenici, banda Dobri, jedini mogu spasiti Zemlju od namjera Zlih. Dobri i zli superjunaci suprotstavit će svoje fantastične moći, a mi ćemo saznati odgovore na mnoga pitanja važna za opstanak Zemlje: ima li mjesta za umjetnost u budućnosti čovječanstva, je li ljubav zaista najsnažnija sila i tko je mistični Miljenko?!
Trajanje: 50 min.
Dob: 6+ (niži i viši razredi osnovne škole)

 

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Skip to content