Ovogodišnji ASSITEJ u Čakovcu donosi nam mnogo hrvatskih i inozemnih kvalitetnih predstava za djecu, radionica, izložbi i kazališnih druženja. Pozivamo vas sve, i mlade i stare, da dođete u naš grad i uživate u jedinstvenom kazališnom događaju. U nastavku možete vidjeti program ovogodišnjeg Assiteja, a ako poželite saznati nešto više o svakoj predstavi možete kliknuti na sam naziv predstave i link će vas odvesti do dodatnih informacija.

PROGRAM

  • Ponedjeljak 15. listopada 2012.

10,00 Gradsko kazalište ŽAR PTICA Zagreb (CZK)

          SIROMAH I VRAG

 Dob 7+ (niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 65 min.

O predstavi: Nastala prema motivima hrvatske narodne bajke „Kako je jedan čovjek nosio vragu u pakao komad mesa“ ova predstava ima sve glavne bajkovite sastojke: čudesno i nadnaravno prožima stvarni svijet naših junaka, čarobni stolnjaci prepuni su najukusnije hrane, kokoši plešu i daju zlatnike, zaštitnik poštenih pojavljuje se kada ga najmanje očekuju, a dobro uvijek pobjeđuje zlo.


12,00 Gradsko kazalište ZORIN DOM Karlovac (Mala scena Vinko Lisjak)

          NAJBOLJI PRIJATELJI

 Dob 5+ (predškolska i niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 35 min.

O predstavi: “Najbolji prijatelji” su priča o prijateljstvu, koje ne poznaje granice, razlike i jezike. Predstava je neverbalnog karaktera, obogaćena glazbom koja također priča našu priču, a umjesto uobičajenih lutaka u predstavi se koriste baloni.


14,00 Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu / Umjetnička akademija u Osijeku (CZK)

          BRATAC JAGLENAC I SESTRICA RUTVICA

  Dob 7+ (niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 48 min.

O predstavi: Sve autoričine želje usmjerene su ka čovjeku, a priroda (biljni i životinjski svijet te neorganska priroda) i mitska bića, uvijek su u funkciji pomagača ili prepreka u ostvarivanju želja. U prikazanom apokaliptičkom svijetu naglašena je težnja autorice za podudarnosti željenoga i moralnoga. Ta izmještenost u smjeru morala jasno je izražena oprekom dobra i zla, uronjena u religijske kanone, odnosno biblijske arhetipove, uz koje supostoje bića iz slavenske mitologije.

18,00 SCENA GORICA Velika Gorica / TVORNICA LUTAKA Zagreb (CZK)

          PROFESOR BALTAZAR

    Dob 5+ (predškolska i niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 40 min.

O predstavi: Predstava „Profesor Baltazar-put oko svijeta“ – vesela je priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu.  Priča prati znatiželjnu pticu, koja uvijek svugdje kasni jer želi vidjeti sve ljepote ovog svijeta. Nažalost, znatiželja će je udaljiti od njenog jata. Sama, izgubljena i tužna, ptica doputuje  u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu, koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine ruke spasa.

  • Utorak 16. listopada 2012.

10,00 Kazalište Virovitica / Dječje kazalište DUBRAVA Zagreb (CZK)

          POLJA MAŠTE

 Dob 12+ (viši razredi osnovne škole)
Trajanje: 60 min.

Predstava inspirirana romanom Salman Rushdie: Harun i more priča.
Priča o bezbrižnom dječaku Mladenu na pragu odrastanja, odnosno, kako se to često kaže – suočavanja sa stvarnošću. Njegov je otac glumac, no Mladen, ulazeći polako u svijet odraslih, sve zainteresiraniji za to što ‘svijet priča’, polako počne očevo zvanje smatrati beskorisnim, neozbiljnim i djetinjastim.

11,00 – 13,00 RADIONICA Amelie Mallmann

 

14,00 Kazalište MALA SCENA Zagreb (Scena CZK)

          RUŽIČASTA SANJARICA

 Dob 7+ (niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 50 min.

O predstavi: Ružičasta sanjarica kroz niz snovitih situacija progovara o problemima s kojima su mnoga djeca suočena, prvenstveno o zaokupljenosti obavezama i osamljenosti. No, budući da u snovima možemo biti što god poželimo i možemo raditi što god nam padne na pamet, i likovi u predstavi daju oduška svojoj mašti i u snovima stvaraju svoj mali, zasebni svijet.

16,00 – 18,00 RADIONICA Amelie Mallmann

 

18,00 Dječje kazalište DUBRAVA Zagreb / Gledališće GLEJ Ljubljana (Scena CZK)

          LUDA ŠUMA

 Dob 4+ (predškolska i niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 45 min.

O predstavi: Prolazna točka izvedbe su bajke ruskog pisca za djecu Sergeja Kozlova (1940 – 2010). Njena središnja ideja je stvoriti zvonko “šumsko kazalište”, koje je u materijalnom smislu organski izgrađeno od objekata prirode. U njemu šumske biljke, dijelovi drveća, korijenje, šumsko voće i drugi predmeti pronađeni u prirodi oživljavaju kao glazbeni instrumenti, lutke ili scenografija.

  • Srijeda 17. listopada 2012.

10,00 Grazer Spielstätten / Jeunesse Österreich (Scena CZK)

           CINELLO

Dob 1+ (predškolska dob)
Trajanje: 40 min.

O predstavi: Predstava “Cinello” postavljena kao uzbudljiva I inspirativna mješavina koncerta I kazališne predstave koja unosi jedan smireni osjećaj kod djece najmlađe dobi.


11,00 – 13,00 RADIONICA
Amelie Mallmann

12,00 Grazer Spielstätten / Jeunesse Österreich (Scena CZK)

           CINELLO

Dob 1+ (predškolska dob)
Trajanje: 40 min.

O predstavi: Predstava “Cinello” postavljena kao uzbudljiva I inspirativna mješavina koncerta I kazališne predstave koja unosi jedan smireni osjećaj kod djece najmlađe dobi.


15,00 Kazališna družina PINKLEC Čakovec (Scena CZK)

          A TKO SI TI?

Dob 3+ (predškolska i niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 40 min.

O predstavi: U predstavi se po motivima iz bajke Neposlušno mače I. Bjeliševa, u dramatizaciji Romana Bogdana, propituju odnosi jednakosti i različitosti.
Iz amorfnih mekanih jastuka nastaje priča o likovima koji se međusobno prepoznaju. U tome prepoznavanju oni su po nečemu isti, a po nečemu različiti. To je prepoznavanje osmišljeno u scenskoj igri lutaka i glumaca, koji uvijek postaju netko drugi, igrajući se svojom formom, glasovima, jezikom i smislom. Igraju se Matko, Tina i Luka, mačkica, ježić, vjeverica, zečić, bukva, hrast, jablan… i jedno mače, koje je otišlo predaleko od kuće i zalutalo.


16,00 – 18,00 RADIONICA
Amelie Mallmann

17,00 Okrugli stol: Izrada strasteškog plana HC ASSITEJ

20,00 1. međunarodni susret “ASSITEJ Croatia World  Collaboration”

   (predstavljanje nacionalnog centra ASSITEJ Austria)

 

  • Četvrtak 18. listopada 2012.

10,00 Gradsko kazalište lutaka Rijeka (CZK)

          PALE

 Dob 3+ (predškolska i niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 45 min.

O predstavi: Jedna od možda najintrigantnijih priča o tome kako se ponaša čovjek, točnije dijete, u situaciji kad ostane sam, potaknula nas je na razmišljanje o tome koliko su i na koji način, djeca, a i roditelji, sami u ovakvom svijetu u kojem danas živimo. Možemo reći da se i naš svijet, doduše, malo i reducirao, jer nas stalno zovu u razne trgovačke centre “u kojima ćemo pronaći sve za svakoga”. Roditelji i djeca danas odlaze na izlet u trgovačke centre, tamo ima svakakvih stvari, za male i velike. Pokretnim stepenicama otkrivamo nove “kontinente”, koji nas zovu u istraživanje i provjeravanje  ljudske pohlepe.

 


11,00 – 13,00 RADIONICA
Amelie Mallmann

                       (PAUZA ZA RUČAK)    

14,00 – 16,00 RADIONICA Amelie Mallmann


16,00 Gradsko kazalište TREŠNJA (CZK)

          RENT A FRIEND

 Dob 10+ (viši razredi osnovne škole)
Trajanje: 70 min.

O predstavi: Junaci Rent a frienda naoko su obični klinci koji putuju po bespreglednim pejsažima internet komunikacije, kreirajući nova prijateljstva, razarajući stare ljubavi ili naprosto trošeći vrijeme. No, što će se dogoditi sa Ivicom, Zdravkom, Dijanom i Anđelom kada se iz bespuća virtualnog spuste na sasvim realnu zagrebačku livadu, Cmrok? Hoće li ih i dalje goniti isti problemi, ista potreba da se definiraju, komuniciraju, podijele strahove, razotkriju?

 

  • Petak 19. listopada 2012.

10,00 Dječje kazalište BRANKA MIHALJEVIĆA Osijek (CZK)

          EMIL I DETEKTIVI

 Dob 6+ (niži razredi osnovne škole)
Trajanje: 55 min.

O predstavi: Grad je bio golem. A Emil tako malen. I nikog nije zanimalo zašto on nema novca i zašto ne zna gdje bi trebao sići. Berlin ima četiri milijuna stanovnika, ali nijednog od njih nije zanimao Emil Tischbein. Nitko ne želi slušati što tišti one druge. Svatko je zaokupljen vlastitim brigama i radostima. A kada tkogod kaže:- Tako mi je žao – onda ponajčešće misli tek: – Hajde, ostavi me na miru! Kako će ovo samo završiti? Emil se zagrcnu. Osjeti se posve sam i napušten.

“REPRIZA”
Prezentacija nagrađenih i pohvaljenih predstava sa 14. Susreta profesionalno vođenih
kazališta za djecu i mlade Assitej u Bjelovaru

Ponedjeljak, 15.10.2012.
13,00    Velika scena HNK u Varaždinu
Kazališna radionica Malik i HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
Mario Kovač i ansambl, OD KOLIJEVKE PA DO GROBA…
Redatelj: Mario Kovač
Dramska pedagoginja i pomoćnica redatelja: Denis Kirinčić

Uslijed sve zahtjevnijeg i opsežnijeg programa, na koji se žale i profesori, učenici viših razreda osnovne škole, a posebice srednjoškolci izloženi su velikom pritisku. Zbog toga je tema represije školskog sustava vrlo aktualna za kazalište za djecu i mlade, posebno zato što se vrlo mali broj predstava za djecu i mlade bavi aktualnim temama koje nas se duboko tiču.Kako je kazao redatelj Mario Kovač, ova predstava između ostalog i polazi od osobnih iskustava polaznika „Malika“, uglavnom srednjoškolaca, koji su sukreirali predstavu. Inače, u predstavi su korišteni i rezultati sveobuhvatnog istraživanja koje je pod nazivom „Kako si?“  na području Primorsko-goranske županije proveo Institut za društvena istraživanja.
Poslije predstave slijedi razgovor s mladim gledateljima.

Trajanje: 45 min.

Predstava je namijenjena starijim osnovcima, srednjoškolcima.

19,30    Velika scena HNK u Varaždinu
Dramski studio Učilišta ZeKaeM, Zagreb
Sunčana Škrinjarić, TAMNA SOBA
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Jadranka Korda Krušlin

Kroz privide i sjećanja, razlomljenom dramaturgijom, poput toka svijesti, Ona prede svoju priču. Emotivan zapis o čežnjama i padovima, o nerazumijevanju onih s kojima smo se mogli dotaknuti…
Trajanje: 30 min.
Predstava je namijenjena srednjoškolcima i odraslima.

 

21,00    Komorna scena Rogoz HNK u Varaždinu
Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu
VOLIM TE, ZAISTA TE VOLIM
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Vesna Stilinović

Kroz improvizacije na temu porodice kao nukleusa društva članovi skupine, studenti i srednjoškolci, napisali su svoje priče i smjestili ih u četiri porodice. Predstava se događa na fašnik i završava karnevalskom povorkom i pjesmom Milivoja Slavičeka “Vrijeme je da se napokon događa čovjek”.
Trajanje: 60 min.
Predstava je namijenjena starijim srednjoškolcima, studentima i odraslima.

 

Četvrtak, 18.10.2012.

9,00      Dječji vrtić Varaždin
Dramski studio Dada KD Pinklec,  Čakovec
VORŽIŠEK
Redatelj: Davor Dokleja

Ova je bajka jedna od ponajboljih Čapekovih ostvarenja. Vrlo je živahna i suvremena. Bajka je to o psiću Voržišeku na kojeg je pukim slučajem naletio stari mlinar Šulitka jedne večeri kad se vračao kući iz krčme. Pas mu se svidje istoga trena te ga odluči uzeti u svoj dom.
No, Voržišek nije bio običan pas. Bio je pomalo čudan, nije znao čak ni lajati. Ubrzo ga Šulitka nauči lajati i on postane pravo psetance, zaigrano i veselo. Ovu priču ispričat će vam četvero mladih glumaca koristeći uglavnom svoje glumačko umijeće i pokoji rekvizit.
Trajanje: 23 min.
Predstava je namijenjena djeci od 4 do 10 godina.

 

13,00    Velika scena HNK u Varaždinu
Dramski studio mladih, Hvar
Tin Kolumbić, MATERINE LIPE RIČI
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Dolores Kolumbić

Dramaturški oblikovana predstava iz zbirke čakavske poezije Tina Kolumbića, okupila je mlađe i mlade Hvarane u namjeri da sačuvaju specifičnu čakavštinu i hvarsku folklornu baštinu, kao što su hvarski tanac i gotovo zaboravljene tradicionalne dječje igre.
Vješto iznesena priča o djetinjstvu, mladosti, zaljubljivanju, postajanju i bivanju obitelji, te smrti, iznijela je, uz pomoć dramaturginje i teatrologinje Dolores Kolumbić, pred nas toplu i dirljivu priču života na otoku.
Balansirano kombiniranje suvremenog scenskog izraza s hvarskom folklornom baštinom daje predstavi autentičan pečat.
(Iz izvješća prosudbenog povjerenstva 14. susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade u Bjelovaru)
Trajanje: 40 min.
Predstava je namijenjena srednjoškolcima, studentima i odraslima.


Skip to content