Iako se trenutno jesenski dio sezone čini neizvjestan, Pinkleci su sredinom kolovoza ipak krenuli s radom. Probe kao i sama koprodukcija za predstavu Šamrlek su otkazane iz jednostavnog i praktičnog razloga. Predstava je zamišljena u koprodukciji s Lutkovnim Gledališćem Pupilla iz Lendave, a budući da su nam granice sa Slovenijom uvjetno rečeno zatvorene, rad na […]

Iako se trenutno jesenski dio sezone čini neizvjestan, Pinkleci su sredinom kolovoza ipak krenuli s radom. Probe kao i sama koprodukcija za predstavu Šamrlek su otkazane iz jednostavnog i praktičnog razloga. Predstava je zamišljena u koprodukciji s Lutkovnim Gledališćem Pupilla iz Lendave, a budući da su nam granice sa Slovenijom uvjetno rečeno zatvorene, rad na samoj predstavi zbog toga nam je onemogućeni.

No, rad na još jednoj predstavi naziva Normalan život korona nije uspjela zaustaviti. Probe za ovu predstavu počele su 17.8. u Centru za kulturu. Prva dva tjedna autorski tim predstave posvetio se istraživačkom radu. Na probe su nam u goste dolazili učenici, učitelji, profesori, socijalni radnici, pomoćnici u nastavi, policija … Sva njihova iskustva i znanja o zadanoj temi upijali smo kako bi samom problemu kojim se bavimo mogli što ozbiljnije pristupit.

“Normalan život”Kazališne družine Pinklec u režiji Mirana Kurspahića, dio je međunarodnog projekta ConnectUp – The Life of the Others, financiranog kroz program Creative Europe, zamišljen kao antidot procesu rastućeg socijalnog i kulturnog rascjepa diljem Europe. “Normalan život” inicijalno je inspiriran prošlogodišnjim skupom “Želimo normalan život” koji se održao ispred Centra za kulturu Čakovec i koji je pogonjen reakcijama i protu-reakcijama na taj prosvjed ostatku Hrvatske učinio vidljivom kompleksnost situacije u kojoj se nalaze stanovnici Međimurja, i sa strane većinskog, i sa strane romskog stanovništva.

Redatelj Miran Kurspahić i dramaturginja Rona Žulj, iz perspektive nekoga tko u situaciju dolazi izvana, kroz proces su zajedno s glumcima KD Pinklec istražili i dobili uvid u najrazličitije aspekte takozvanog “romskog problema” ne samo kroz kazališno-umjetnički, već i istraživački proces. Teška tema međutim ne mora značiti i tešku predstavu.

Predstava “Normalan život” je zabavna i interaktivna, tim više što je namijenjena prvenstveno mladoj publici (12 – 18 godina). Zamišljena je kao game show – emisija uživo u kojoj sama publika, podijeljena u dva tima, sudjeluje u nizu igara od kvizova znanja do igara spretnosti. Igre su osmišljene tako da u pitanje dovode niz predrasuda i odabir linije manjeg otpora, ako ne u trenutku same igre, onda nakon nje, kad se dojmovi slegnu.

Čitavim spektaklom upravljaju četiri neobične voditeljske persone koje igraju Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić i Bruno Kontrec, a upravo ti pretjerani i povremeno komični likovi utjelovljenje su četiri aspekta države, odnosno sistema i time njegova kritika.

Vođeni mišlju kako zadatak kazališta nije davati odgovore, nego postavljati prava pitanja, autori predstave se nadaju kako će “Normalan život” mlade ljude inspirirati na građansku hrabrost, osvijestiti im vlastitu odgovornost u građenju društva u kojem žive te ih pobuditi na višestrano sagledavanje bilo koje situacije prije donošenja sudova. Zapravo, to je ono na što se svatko od nas povremeno treba podsjetiti.

Redatelj: Miran Kurspahić
Dramaturgija: Rona Žulj
Glazba: Nikša Marinović
Scenografija i kostimi: Domagoj Štimac
Glumci: Karolina Horvat, Mario Jakšić, Davor Dokleja, Bruno Kontrec

Premijera – Tribina Čakovec četvrtkom 29.10.2020. u 20.00 sati 

Skip to content