Nakon tri mjeseca intenzivnog rada, prožetog ograničenjima koje nam pruža pandemija virusa COVID-19, raznih samoizolacija, prepreka koje su inače u sasvim obične u radu na jednoj kazališnoj predstavi, možemo ponosno reći da smo predstavu priveli kraju. Danas je na redu 78. premijera Kazališne družine Pinklec. Mjere su nas malo stisnule pa će današnji broj gledatelja […]

Nakon tri mjeseca intenzivnog rada, prožetog ograničenjima koje nam pruža pandemija virusa COVID-19, raznih samoizolacija, prepreka koje su inače u sasvim obične u radu na jednoj kazališnoj predstavi, možemo ponosno reći da smo predstavu priveli kraju. Danas je na redu 78. premijera Kazališne družine Pinklec. Mjere su nas malo stisnule pa će današnji broj gledatelja biti ograničen na 50. Nadamo se da ćemo uskoro ovom predstavom, kao i svim ostalim našim predstavama, moći puniti dvorane diljem Hrvatske.

Ukratko o predstavi:

“Normalan život” inicijalno je inspiriran prošlogodišnjim skupom “Želimo normalan život” koji se održao ispred Centra za kulturu Čakovec i koji je pogonjen reakcijama i protu-reakcijama na taj prosvjed ostatku Hrvatske učinio vidljivom kompleksnost situacije u kojoj se nalaze stanovnici Međimurja, i sa strane većinskog, i sa strane romskog stanovništva.

Redatelj Miran Kurspahić i dramaturginja Rona Žulj, iz perspektive nekoga tko u situaciju dolazi izvana, kroz proces su zajedno s glumcima KD Pinklec istražili i dobili uvid u najrazličitije aspekte takozvanog “romskog problema” ne samo kroz kazališno-umjetnički, već i istraživački proces. Teška tema međutim ne mora značiti i tešku predstavu.

Mario Jakšić, Bruno Kontrec, Rona Žulj, Miran Kurspahić, Karolina Horvat i Romano Bogdan

Predstava “Normalan život” je zabavna i interaktivna, tim više što je namijenjena prvenstveno mladoj publici (12 – 18 godina). Zamišljena je kao game show – emisija uživo u kojoj sama publika, podijeljena u dva tima, sudjeluje u nizu igara od kvizova znanja do igara spretnosti. Igre su osmišljene tako da u pitanje dovode niz predrasuda i odabir linije manjeg otpora, ako ne u trenutku same igre, onda nakon nje, kad se dojmovi slegnu.

Romano Bogdan, Karolina Horvat, Nikša Marinović, Rona Žulj, Davor Dokleja, Miran Kurspahić, Bruno Kontrec i Mario Jakšić

Čitavim spektaklom upravljaju četiri neobične voditeljske persone koje igraju Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić i Bruno Kontrec, a upravo ti pretjerani i povremeno komični likovi utjelovljenje su četiri aspekta države, odnosno sistema i time njegova kritika.

Mario Jakšić, Karolina Horvatm Romano Bogdan, Davor Dokleja, Miran Kurspahić

Vođeni mišlju kako zadatak kazališta nije davati odgovore, nego postavljati prava pitanja, autori predstave se nadaju kako će “Normalan život” mlade ljude inspirirati na građansku hrabrost, osvijestiti im vlastitu odgovornost u građenju društva u kojem žive te ih pobuditi na višestrano sagledavanje bilo koje situacije prije donošenja sudova. Zapravo, to je ono na što se svatko od nas povremeno treba podsjetiti.

Nikola Švenda, Bruno Kontrec, Mia Matasić, Maja Odrčić Mikulić, Karolina Horvat, Rona Žulj, Mario Jakšić, Miran Kurspahić
  • Predstava je nastala u sklopu međunarodne kulturne inicijative za mlade ConnectUp – The Life of the Others.

U radu na predstavi veliku stručnu pomoć pružili su nam:

Djelatnici Policijske uprave međimurske, Zavoda za socijalnu skrb, izv. prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan; prosvjetni djelatnici Aleksandra Pleh, Marijana Sabo, Nikola Švenda, Toni Marušić te učenice Nina Oršuš i Sabina Oršuš.

Bruno Kontrec, Toni Marušić, Karolina Horvat, Mario Jakšić, Rona Žulj i Miran Kurspahić

Dob: 14+

Trajanje: 90 min.

Autorski tim predstave:

Režija: Miran Kurspahić

Tekst i dramaturgija: Rona Žulj

Glazba: Nikša Marinović

Vokal za pjesmu Normalan život: Igor Baksa

Kostimografija: Domagoj Štimac

Grafičko oblikovanje: Barbara Bjeliš

Igraju:

Mata Kroata: Davor Dokleja

Iva Ofenziva: Karolina Horvat

Pero Leđero: Mario Jakšić

Jura Procedura: Bruno Kontrec

Skip to content