Kazališna družina Pinklec igrala je u 2018. godini različite predstave, imala premijere, ostvarila brojne projekte, organizirala festivale, proputovala cijelu Hrvatsku i zemlje u okruženju…

Kazališna družina Pinklec igrala je u 2018. godini različite predstave, imala premijere, ostvarila brojne projekte, organizirala festivale, proputovala cijelu Hrvatsku i zemlje u okruženju… Mnogo se toga napravilo u 2018. godini i prava bi šteta bila nešto izostaviti. Pa krenimo redom. 

PREMIJERE 

Pinkleci su u 2018. godini imali 3 premijere. Godinu su započeli premijerom lutkarske predstave „Do viđenja“  u režiji Romana Bogdana i izvedbi Karoline Horvat, Davora Dokleje i Marija Jakšića. Ta je predstava najizvođenija u 2018. godini (24 izvedbe), a gostovala je na nekoliko festivala i osvojila (za sad) jednu nagradu – Assitej, Čakovec (Nagrada za najbolju režiju – Romano Bogdan).

Nakon ljetne stanke premijerno je izvedena monodrama  „Robinson Crusoe ili o usamljenosti“ u režiji Morane Dolenc i izvedbi Brune Kontreca.

Robinson Crusoe ili o usamljenosti

Ubrzo nakon „Robinsona“ imali su premijeru lutkarske predstave „Ručak za šestero“ u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL iz Varaždina. Predstavu je režirala Tamara Kučinović, a izvode je Katarina Arbanas, Karolina Horvat, Nikša Eldan i Mario Jakšić.

Ručak za šestero

FESTIVALI I NAGRADE

U 2018. godini Pinkleci su obišli 13 različitih festivala (9 u Hrvatskoj i 4 u inozemstvu) te osvojili 6 različitih nagrada te jednu nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta.

Predstava „S razlogom“ osvojila je dvije nagrade. Naj, naj, naj festival u Zagrebu – nagrada za promicanje neverbalnog kazališta i Zvezdarište Pozorište u Beogradu – 1. nagrada dječjeg žirija.

Ekipa predstave S razlogom u Beogradu

Predstava „Puž muž“ osvojila je dvije nagrade, obje na Festivalu drame za djecu i mlade Mali Marulić u Splitu – Nagrada za najbolje kolektivno glumačko ostvarenje (Igor Baksa, Mario Jakšić, Davor Dokleja i Bruno Kontrec) i Nagrada za najbolji tekst (Tanja Novak)

Ekipa predstave Preko sedam mora, preko sedam gora i Puž muž u Splitu

Predstava „Preko sedam mora, preko sedam gora“ osvojila je jednu nagradu na Festivalu drame za djecu i mlade Mali Marulić u Splitu – Nagrada za najbolju režiju (Anica Tomić).

Predstava „Do viđenja“ osvojila je na Assitej-u u Čakovcu  Nagradu za najbolju režiju (Romano Bogdan).

Romano Bogdan – redatelj predstave Do viđenja

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika nominiralo je za ovogodišnju „Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama i predstavama za djecu i mlade“ Juricu Marčeca za predstavu „Superjunaci“ u koprodukciji KD Pinklec i Teatra Poco Loco. 

Jurica Marčec – nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta

Tijekom godine Pinkleci su izvodili 13 različitih predstava koje su reprizirali 114 puta što je vidjelo ukupno 16 287 posjetitelja.

PINKLECIMA NAGRADA GRADA ČAKOVCA 

Prošla je godina Pinklecima donijela još jedno lijepo priznanje. Godišnja nagrada Grada Čakovca dodijeljena je Kazališnoj družini Pinklec za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture. Ova nagrada kruna je dugogodišnjeg rada, ali i potvrda da su naši osnivači zadovoljni te da iznimno cijene sve što radimo u posljednje vrijeme. Nagradu je preuzeo osnivač i umjetnički ravnatelj Kazališne družine Pinklec Romano Bogdan. 

Romano Bogdan – Umjetnički ravnatelj KD Pinklec

ASSITEJ PO 18. PUT U ČAKOVCU


Već 18 godina za redom Pinkleci organiziraju Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej. Na ovogodišnjem Susretu od 15. do 19. listopada u Centru za kulturu odigrano je deset selektiranih predstava (selektor Robert Raponja) i gostujuća predstava  kazališta Batida iz Danske. Kao popratni program Susreta održana je dvodnevna „Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta“ (voditeljica Iva Peter Dragan) na kojoj je sudjelovalo petnaestak polaznika iz cijele Hrvatske.

Zamrznute pjesme GKL Rijeka – pobjednička predstava na Assitej-u 2018.

U izložbenom prostoru Centra postavljena je prigodna izložba pod nazivom „Kazališno oblikovanje“ Umjetničke akademije u Osijeku (autorica Ria Trdin).

Istovremeno je održan i 2. World collaboration na kojem susudjelovali gosti iz Bugarske i Srbije. Uz dvjestotinjak izvođača i gostiju iz cijele Hrvatske Susret je vidjelo gotovo 4000 posjetitelja.

SHOWCASE DONIO GOSTOVANJE U KINI

„Showcase“ je prezentacija najboljih predstava kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj, a organizirao ga je prošle godine po prvi puta Kazališni Epicentar. Trajao je od 23.4. do 27.4. u Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Karlovcu i Zadru. Prijavljene predstave gledali su producenti i organizatori festivala iz cijeloga svijeta. Direktan rezultat prvog „Showcase“-a za Pinklece jest poziv da s predstavom „A tko si ti?“  sudjeluju na  Shangai international children’s festival koji će se održati od 5. do 14. srpnja 2019.u Šangaju i Pekingu. Predstava „A tko si ti?“ već je imala jedno veliko gostovanje (2015. godine u Washingtonu), a kineskom selektoru Yilinu Yangu toliko se svidjela da ju je uvrstio u službeni program festivala. Organizacija tog gostovanja u punom je jeku. Dovoljno je reći da kad Kinezi nešto organiziraju ništa se ne prepušta slučaju. Sve se do u najsitnijih detalja dogovara i pregovara.

A tko si ti?

 
Prošlogodišnji „Showcase“ pokazao se kao odličan potez pa će se održati i ove godine od 8. do 12. travnja u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a to će biti nova prilika da neku od Pinklecovih predstava vide strani producenti.

 „CUKOREK“ NAJPOSJEĆENIJI DO SAD

Tijekom cijele godine Pinkleci organiziraju Kazališnu tribinu za djecu „Cukorek“ na kojoj osim domaćih kazališta gostuju i kazališta iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu Cukoreka u 2018. godini  odigrano je 16 predstava, koje je posjetilo 2935 posjetitelja (prosjek od 183 posjetitelja po programu nije mala brojka). Tri su bile gostujuće predstave kazališta iz Hrvatske i inozemstva: Džumbus (u produkciji Zavoda Federacija Ljubljana, Kazališta Werk 89, Beč i Cankarjevog doma, Ljubljana), Vitez bez konja (u produkciji Dječjeg kazališta B. Mihaljević u Osijeku) i Kaštanka (u produkciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar).

Bremenski svirači

Uz gostujuće predstave na Cukoreku su igrale i predstave domaćih kazališta: Bremenski svirači (KD Pinklec) dva puta, Do viđenja (KD Pinklec) dva puta, Puž muž (KD Pinklec), Robinson Crusoe (KD Pinklec), Ručak za šestero (u produkciji KD Pinklec i GLLUGL), Kako je Ješko pobijedio prehladu (Dramski studio Dada), Bijeli klaun (Dramski studio Dada), Legenda o Fijolini (Dječje gradsko kazalište), Julija i Romeo (Dječje gradsko kazalište) dva puta i Pepeljuga (Dječje gradsko kazalište).    

PINKLECI ZA RUKSAK (PUN) KULTURE I NOĆ KAZALIŠTA

Hvalevrijedan projekt Ministarstva kulture RH “Ruksak (pun) kulture” koji se provodi već nekoliko godina prilika je svim kazalištima, malim i velikim, da se prijave i ostvare gostovanja u odgojno obrazovnim ustanovama koja inače rijetko imaju priliku ugostiti profesionalni umjetnički program. Mi sudjelujemo u „Ruksaku“ od samih početaka i ta su nam gostovanja u pravilu uvijek posebna i lijepa. Zašto?

Ruksak (pun) kulture – predstava Puž muž


Pokušajte zamisliti dječju radost nakon odgledane kazališne predstave. 
Ta radost još je veća ako se radi o školi koja jednom godišnje ima priliku ugostiti kazališnu predstavu. I još k tome, nakon predstave, slijedi posebno osmišljena radionica.
Upravo zbog svega toga Pinkleci su jako sretni i ponosni što je njihov program prihvaćen i za 2019. godinu. Zapravo dva programa.

Prvi je predstava ”Do viđenja” u režiji Romana Bogdna i radionica ‘‘Oživimo predmete oko sebe” u izvođenju Pinkleca (Karolina Horvat,  Mario Jakšić i Davor Dokleja).

Drugi program prijavila je naša draga redateljica Morana Dolenc, a radi se o predstavi ”S razlogom” u koprodukciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – Loft i Pinkleca, a  izvode gaMario Jakšić, Petar Atanasoski i Bruno Kontrec.

Također, izniman nam je gušt svake godine biti dio međunarodnog projekta „Noć kazališta“. U ovogodišnjoj „Noći“ sudjelovali smo s besplatnom radionicom predviđenomza odgajatelje i učitelje pod nazivom “Od bajke do predstave” koju je prošlo petnaestak prosvjetnih djelatnika iz cijelog Međimurja.

Radionica Od bajke do predstave u sklopu Noći kazališta

Istoga dana  Pinkleci su odigrali najnoviju predstavu “Ručak za šestero” u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL iz Varaždina.

DRAMSKI STUDIO DADA

Dramskom studiju Dada kroz 9 različitih grupa prošlo je 120 polaznika, a najstarija grupa imala je jednu premijeru, obišla 4 festivala u Hrvatskoj i 2 festivala u inozemstvu te osvojila 6 različitih nagrada. Kroz godinu Dadači su  izvodili 6 različitih predstava koje su reprizirali 30 puta.

Svi polaznici Dramskog studija Dada

Sve ove izvedbe vidjelo je 6 543 posjetitelja u cijeloj Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Izvodili su predstave „The Wall“, „ZOO!“, „Kako je Ješko pobijedio prehladu“, „Snjeguljica“, „Bijeli klaun“ te dvije godišnje produkcije mlađih dramskih grupa. 

Predstava „The Wall“ gostovala je na tri festivala i osvojila dvije nagrade: Nagrada za najbolju predstavu u cijelini (Assitej, Bjelovar) i Nagrada za najbolju glumicu – Asja Vidović (KAM, Prelog). Asja je postala najmlađa dobitnica te nagrade.

Ekipa predstave The Wall

Predstava „ZOO“ gostovala je na dva festivala i osvojila 3 nagrade: Najbolja muška uloga – ansambl (Maslačak, Sisak), Najbolja ženska uloga – ansambl (Maslačak, Sisak) i Posebna nagrada za inovaciju (Maslačak, Sisak). Ove tri, od 10 različitih nagrada, čine „ZOO“ daleko najnagrađivanijom predstavom u Dramskom studiju Dada.

S dodjele nagrada u Sisku na Maslačku

Predstava „Snjeguljica“ gostovala je na jednom festivalu i osvojila jednu nagradu: Grand Prix festivala (Stage festival, Rumunjska)

Snjeguljica

U prosincu je premijerno izvedena predstava „Bijeli klaun“ koju je nakon premijere, tijekom prosinca vidjelo gotovo 3000 posjetitelja. Premijeru je obilježila, u zadnjih nekoliko godina, neviđena gužva te je izvedba zbog toga kasnila 20 minuta. Na premijeri je vilo više od 400 posjetitelja.

Ekipa predstave Bijeli klaun

Nije mala stvar, pa stoga još jednom čestitamo članovima Dramskog studija Dada Eni Jagec (naš vječiti „proljetni povjetarac“) i Aleksandru Filo (naš „Filota brate“) koji su prošle godine upisali Akademiju primijenjenih umjetnosti – smjer gluma i mediji u Rijeci. Time su napravili prvi korak ka pretvaranju srednjoškolskog hobija u doživotni poziv, a na čast i ponos svih njihovih voditelja i kolega iz Dramskog studija Dada. Naklon do poda.     

POGLED UNAPRIJED

Prošla godina po mnogočemu će nam ostati u lijepom sjećanju. Veliki dio toga saželi smo u prethodnim rečenicama. Lagano smo zakoračili u 2019. godinu koja nam donosi nove izazove i mogućnosti. Uz Assitej, Cukorek, Showcase, Ruksak kulture, Noć kazališta te gostovanja na raznim festivalima i susretima diljem Hrvatske i svijeta imat ćemo i tri premijere.

Prva je na rasporedu već u veljači. Predstava radnog naziva „Tajna starog ormara“ autorski je projekt Ksenije Zec i Saše Božića, a Pinkleci će ga ostvariti u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka.

Druga premijera predviđena je za svibanj. Autorski projekt Olje Lozice problematizira poremećaj hiperaktivnosti i deficit pažnje, poznatiji po engleskom akronimu ADHD. Ovu predstavu Pinkleci će ostvariti u koprodukciji s Kotar Teatrom.

Treća premijera planirana je za jesen i početak sljedeće sezone. Predstava radnog naziva „Kao voda“ autorski je projekt Romana Bogdana i Ane Prolić, a Pinkleci će je ostvariti u koprodukciji s HNK-om iz Varaždina.

Dramski studio Dada nastaviti će s radom u siječnju, a s 9 različitih grupa i ove godine priprema produkciju. No, ovogodišnja produkcija poprimit će oblik festivala. Festival Fačuk, kojeg su prije 15 godina pokrenuli Pinkleci i Dadači ponovno će oživjeti. Ovogodišnji, 10. po redu „Fačuk“,  bit će prilika za prezentaciju svega što se radi u Studiju, a ujedno ovim ćemo festivalom proslaviti 15. obljetnicu djelovanja.

Razloga za veselje imamo. Bolje rečeno, veselimo se s razlogom, sviramo, skačemo, lutkarimo, smijemo se i plačemo (od smijeha) zajedno i ove godine s vama draga publiko.   

Skip to content