Vanja Jovanović i Patrik Gregurec Djetetu je najprije potrebna briga i njega. Zatim se javlja potreba za pričom. Potreba za pričom ostaje do kraja čovjekova života. Putem pričanja priča se razumijemo, učimo, spoznajemo sreću i podnosimo nesreću. Priče nam omogućuju da izađemo iz svojih okvira i sagledamo naš život iz drugog kuta. Jedna od tih […]

Vanja Jovanović i Patrik Gregurec

Djetetu je najprije potrebna briga i njega. Zatim se javlja potreba za pričom. Potreba za pričom ostaje do kraja čovjekova života. Putem pričanja priča se razumijemo, učimo, spoznajemo sreću i podnosimo nesreću. Priče nam omogućuju da izađemo iz svojih okvira i sagledamo naš život iz drugog kuta. Jedna od tih priča je priča o Drvljacima, malim bićima koja žive na, naravno – drvetu, odnosno stablu. Priču o Drvljacima sigurno još niste čuli, a prvi je put sluša i jedan Sin jednog Oca. Taj Sin i taj Otac nalaze se u jednom kazalištu, točnije u skladištu za kostime, još točnije – u bunkeru.

Najpoznatija pripovjedačica na svijetu je Šeherezada, koja u starom tekstu Tisuću i jedna noć, iz doba kada su se godine brojale u samo tri znamenke, upravo pričama koje priča zlom i okrutnom kralju pokušava spasiti cijelu žensku populaciju mjesta u kojem živi – i uspijeva. Time je dokazano da dobra priča spašava živote. Naš lik Otac, u maniri pripovjedačice Šeherezade, pripovijeda Sinu priču o Drvljacima ne bi li mu smetnuo s uma nadolazeću životnu opasnost. Hoće li Otac, kao i Šeherezada, uspjeti u svojoj namjeri da spasi Sina pričom? Hoće li Otac Sinu uspjeti smetnuti s uma nezamislivo stanje, ratno stanje u kojem se nalaze? Hoće li čak i u takvom okruženju uspjeti objasniti važnost pacifizma u suprotnosti s nasiljem? I, je li pacifizam uvijek pravi izbor?

Šeherezada je u svojem pripovijedanju uspjela spasiti živote, ali se za svoj uspjeh mučila tisuću i jednu noć i dan – a naš Otac nema toliko vremena – on za svoju priču ima samo jednu malu noć, toplu i strašnu.

Autori teksta: Vanja Jovanović i Patrik Gregurec
Redatelj: Vanja Jovanović
Dramaturg: Patrik Gregurec
Likovnost predstave: Alena Pavlović
Oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović
Autor glazbe: Šimun Matišić

Igraju:

Karolina Horvat / Ena Jagec
Mario Jakšić
Davor Dokleja
Bruno Kontrec

Uzrast: 11+ (viši razredi osnovne škole i srednjoškolci)
Trajanje: 50 min

Praizvedba 5.11. 2022. u 16h u Centru za kulturu Čakovec
Svečana premijera 6.11. 2022. u 16h u Centru za kulturu Čakovec

OSVRT na izvedbu 14.11. 2022. u Centru za kulturu Čakovec
Kazališna predstava Drvljaci vještim pripovijedanjem vodi nas kroz potresnu ratnu priču te nas nenametljivo uvlači u životnu situaciju i odnose među likovima, čemu značajno pridonosi stilizirana scenografija i domišljata „lutkarska“ dogradnja, koju pričaju odjevni predmeti u garderobi kazališta. Zanimljiva dramaturška konstrukcija, intrigantna, a ipak jasna i djeci osnovnoškolskoga uzrasta zahvaljujući precizno vođenoj pripovjednoj niti, koja mobilizira pažnju i kognitivne resurse gledatelja i sudionika ovoga kreativnoga kazališnog procesa. Mala glumačka ekipa priča nam priču o životu dječaka i njegovoga oca garderobijera koji se skrivaju u podrumu kazališta dok im se neprijateljska vojska sve više približava, a unutar te priče slušamo bajkovitu priču o Drvljacima koju Otac priča svome Sinu kako bi ga umirio i zaštitio, kako bi stvorio osjećaj sigurnosti i igre daleko od rata.
Predstava dobro balansira zabavne i ozbiljne poruke, dinamična je i informativna, bez nametanja zaključaka i moraliziranja, s dobro interpoliranim momentima tišine koji omogućavaju emocionalnu proradu i tematske prijelaze. Gledateljima je ostavljena mogućnost da sami, već prema životnoj dobi i iskustvu modificiraju ili učvrste svoj doživljaj i razumijevanje kompleksne pojave kao što je rat, pri čemu se ne mogu izbjeći neugodne i složene emocije i konkurentne kontekstualne informacije koje mogu biti zbunjujuće i frustrirajuće, naročito za mlađu djecu.
Zato je za svaku pohvalu to što postoji priča nakon priče, razgovor glumaca s djecom, koji omogućava razmjenu i proradu doživljaja predstave. Djeca ostaju zatečena krajem u kojem se ne zna što se dogodilo i to otvara vrata za nastavak razgovora. Nakon predstave Drvljaci djeca u publici pričaju još jednu priču, svoju priču o viđenome i ta će priča sa svakom izvedbom predstave ovisiti o njenim mladim akterima, a još više o spremnosti glumaca da ih saslušaju te pronađu za njih riječi podrške i razumijevanja. Interaktivna kazališna forma u vremenu prevladavajućih jednosmjernih digitalnih komunikacija pun je pogodak, jer znamo da je za cjelovit psihički razvoj djeteta dvosmjerna komunikacija od neizmjerne važnosti.
Predstava Drvljaci prekrasno je ispričana priča u priči i priča nakon priče, koja na svoj način progovara o važnosti pričanja priča koje nas tješe, ohrabruju i njeguju, koje pomažu da se nosimo s teškim iskustvima. Zato ovu predstavu od srca preporučam svim osnovnim i srednjim školama.

Jelena Klinčević, dipl.psih., mr.spec. kliničke psihologije

Trailer

Skip to content