Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade pročitajte Međunarodnu  poruku MICHAEL MORPURGO i pismo Yvette Hardie (predsjednica ASSITEJ-a). Ove godine hrvatsku je  poruku napisala Jasenka Ramljak, dugogodišnja voditeljica Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE
HRVATSKA PORUKA

Ja nisam pjesnik, nisam glumica, nisam režiser, ne pjevam, ne skladam, čak i ne plešem!
Pa tko sam ja i zašto imam čast ove godine pisati hrvatsku poruku kojom čestitamo Svjetski dan kazališta za djecu i mlade? Bila samo jedan „neobični” organizator nečega jako, jako velikog što je veće od grada, veće od čovjeka, ali nije veće od djeteta kojemu je već 52 godine u potpunosti posvećen.
A ta velika stvar započinje jedne subote, u jednom gradu na moru (ime mu je Šibenik) na jednom trgu ispred katedrale gdje se, nakon podizanja zastave,  rađa sva ta scenska magija, koja se onda zakotrlja po drugim trgovima i ulicama prelijepog starog grada sve do kazališta.
Kolikim su dramama, veseljima, plesovim svjedočile nijeme gotičke glave sa šibenske katedrale u ovih 52 godine! Upoznale su glave glumce svih teatara za djecu iz zemlje, Europe i svijeta, plesove djece iz daleke Afrike, odzvanjali su bubnjevi malih Japanaca  igrala su djeca baš sa svih strana svijeta.
Koliko je kazališne magije prošlo kroz duše i oči tisuće i tisuće djece koja više od pola stoljeća hodočaste tom Festivalu!
Djevojčica velikih očiju koja je plakala zbog janjeta na prvom Festivalu 1958.,  danas je baka i vodi svoje unuke na sve nove i nove Festivale. Tako se zatvorio jedan krug, ali su se mnogi drugi otvorili. Tako treba ostati i dalje, i idućih 5o godina najmanje, i idućih tisuću i pedeset! Taj je Fetival ipak godišnje doba radosti, slavlje i oda kazalištu za djecu, tom čudesnom, uzbudljivom i nenadomjestivom svijetu umjetnosti uz koji se bolje raste, uz koji nastaju bolji mali – veliki ljudi!
Netko će reći – ja uvijek i samo o Festivalu (najboljem Festivalu na svijetu) ali kako bismo proslavili Međunarodni dan kazališta za djecu, a da ne govorimo o Međunarodnom dječjem festivalu i zato slavimo jer imamo puno razloga!
Svoj maloj i velikoj djeci čestitam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade sa željom da što duže ostanu djeca.

Jasenka Ramljak
Dugogodišnja voditeljica Međunarodnog dječjeg festivala

 

PORUKA SVJETSKOG DANA koju je napisao MICHAEL MORPURGO

Shakespeare je jednom napisao”Kazališna predstava je stvar…”. I bio je u pravu, ali zapravo ne posve u pravu ! Priča je stvar, a kazališna predstava najsnažniji način da se ispripovijeda.

Neki sam dan otkrio zašto. Otišao sam upoznati novu glumačku postavu komada “War Horse” (priče koja je, naravno, bila i knjiga i film). Dok sam pripovijedao o Devonu i o poljodjelstvu i o Prvom svjetskom ratu, oko mene je stajalo 40-ak glumaca koji su se prvi put zajedno okupili kako bi nastupili u predstavi. Dakle, ne jedna osoba koja pripovijeda priču (što ja inače obično činim) nego  velika družina koja je sa sobom donijela i srce i dušu, i svu svoju emocionalnu energiju, svoj intelekt i svoja glumačka umijeća kako bi napravili predstavu koja će i ushititi i užasnuti, natjerati publiku da pukne od smijeha, ili je rasplakati. Svaku će predstavu (a oni će je odigrati pred desecima tisuća djece i mladih ljudi) nastojati učiniti nezaboravnom.

Snaga kazališta, bilo za stare ili mlade, leži u suradnji između priča i ideja, glumaca ( i sviju iza scene, naravno) i, a to je najvažnije, publike – svi mi radimo predstavu zajedno, živimo je zajedno, uklanjamo nevjericu zajedno, povezani u istom maštovitom nastojanju.

Učinak na mlade ljude koji prvi put dolaze u kazalište elektrizirajuć je i potpuno zaokupljujući. Sve se uživo odvija pred njihovim očima, priča, spektakl, glazba, rasvjeta, pokret, glas, glumci. Takvo iskustvo može promijeniti mlade živote. Informira i obogaćuje sve nas.

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADEŽ
(20. ožujka 2013.)
Poruka predsjednice Svjetskog Assiteja Yvette Hardie

U čemu je vrijednost kazališta u životu djece i mladih ljudi?

Mnogo je toga napisano o vrijednosti umjetnosti, a upravo se po cijelom svijetu obavlja i značajan posao istraživanja snažnih učinaka umjetnosti  na djecu kroz proučavanja na područjima neuroznanosti, neuro-obrazovanja, razvojne psihologije te na s njima povezanim područjima. Međutim, ma koliko mi mogli pokušati izmjeriti učinak našeg rada, postoji također i razina na kojoj učinak umjetnosti na njezinu publiku ostaje tajanstven i nemjerljiv. To je dubok i jedinstven susret kazališnog djela  s publikom u posebnom vremenu i prostoru, koji kazalište čini tako nepredvidivim i uzbudljivim.

Nedavno su me podsjetili na poslovicu: “Možeš izbrojati sjemenke u jabuci, ali ne možeš izbrojati jabuke u sjemenci.” Učinak kazališnog iskustva na djecu i mlade ljude možda je nemoguće točno izmjeriti, ali vjerujem da je on bogat sjemenkama za nebrojeni broj jabuka.

Peter-Dirk Uys, proslavljeni glumac i pisac u Južnoj Africi , koji radi s nepovlaštenom djecom u malenom selu Darling, pričao je o vremenu kada je poveo grupu djece na izlet u grad. Vozio je autobus duž dugačke uzbrdice van sela, kada je primijetio da dječačić na prednjem sjedalu, do njegova, postaje sve napetiji. Kad su stigli do vrha brda i kad je dječačić mogao vidjeti cestu  koja se pružala pred njim i more u daljini, uzviknuo je začuđeno i s olakšanjem: “Ima toga više!” Vjerujem da mi koji radimo kazalište za djecu i mlade ljude, činimo to točno iz tog razloga – da probudimo u svakom djetetu svijest da, doista, postoji “više”. I više. I više.

Stoga, kad radimo kazalište za djecu, mi istodobno sadimo sjeme neizmjerne snage i osiguravamo neposredno otkrivanje toga “više” – više radosti, smijeha, znatiželje, iznenadne spoznaje, pomaka u opažanju, suza uživljavanja, osjećaja čuđenja i duboke zaokupljenosti. Više spoznaje o tome što znači biti živ.

Pridružite nam se u proslavi Svjetskog dana kazališta za djecu i mladež 2013. kroz akciju “Povedite dijete u kazalište danas”. Tko može izbrojati jabuke u sjemenkama koje ćete vi zasaditi?

Skip to content