Centar za kulturu Čakovec bogatiji je za još jednu nagradu. Naime Dadači, koji u Centru djeluju već 10 godina, osvojili su nagradu za Najbolju predstavu na ovogodišnjem 23. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej! Simbolično, ovo je i 23. nagrada u kolekciji Dramskog studija Dada, a do sad su na Assiteju […]

Centar za kulturu Čakovec bogatiji je za još jednu nagradu. Naime Dadači, koji u Centru djeluju već 10 godina, osvojili su nagradu za Najbolju predstavu na ovogodišnjem 23. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej! Simbolično, ovo je i 23. nagrada u kolekciji Dramskog studija Dada, a do sad su na Assiteju već 3 puta bili nagrađivani za najbolju predstavu i dva puta za nabolje dramske pedagoge.

Susret, popularno zvan Assitej za dramske studije, protekli je tjedan u organizaciji Riječkog kazališta mladih „Kamov“ u pet dana okupio 8 različitih dramskih studija iz Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Čakovca. Odigrano je 6 kazališnih predstava dok su dvije u posljednji tren, nažalost, bile otkazane zbog izrečenih mjera samoizolacija polaznika tih grupa. No, organizatori su se ubrzo snašli i omogućili da se snimke predstava „samoizoliranih“ grupa iz Osijeka i Pule prosudbenom povjerenstvu prikažu. Tako su i oni dobili priliku da se  natječu i konkuriraju za nagrade. Spomenimo još samo da su u prosudbeno povjerenstvo činili Kristina Paunovski (plesni pedagog i koreograf), Tanja Novak (mag. teatrologije i univ. spec. dramske pedagogije) i Igor Tretinjak (prof. hrv. jezika i književnosti i dip. teatrolog) 

U pet dana Susreta, po prvi puta nakon dugo vremena, grupe su imale mogućnost gledati jedni druge, družiti se, izmjenjivati iskustva, komentirati predstave i upijati različite tehnike i metode rada. Bio je to, sve u svemu jedan toplim emocijama ispunjen festival kazališta djece i mladih za djecu i mlade.
Dadači se vesele sljedećoj godini u Rijeci, jer organizatori su objeručke prihvatili domaćinstvo 24. Susreta, a na grupama je da se dobro pripreme i naprave nove kazališne poslastice.

Čestitamo nagrađenima za najbolji dramsko pedagoški rad Ireni Bausović Tomljanović i Anđeli Ćurković Petković iz Dramsko-lutkarske radionice Donatolina 1, Kazališta lutaka Zadar te Andrei Gotovina iz Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta u Puli.

Nagradu za Najbolju predstavu „Kralj Lear“ Dramskog studija Dada prosudbeno povjerenstvo obrazložilo je ovako:

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec iz Centra za kulturu Čakovec za predstavu Kralj Lear (u režiji Davora Dokleje), rađenu prema djelima Williama Shakespearea i Ulricha Huba.

Riječ je o visoko-estetiziranoj groteski u kojoj su podjednako zastupljeni dramski tekst, karikaturalna gluma i stiliziran scenski pokret baziran na ritmičnosti. U dramaturškom smislu komad obogaćuje okvir predstave u predstavi u kojoj mladi iz skupine Dada traže motive za uprizorenje Kralja Leara, iz čega je vidljiva komunikacija mladih sa spomenutim klasikom.

Popularni portal kritikaz.com osvrnuo se nam sam Susret i dostojno ga popratio. Pročitajte ovdje

Skip to content