U protekla dva mjeseca Pinkleci su sudjelovali na tri različita festivala i osvojili 4 nagrade. Krenimo redom. Prvi od ova tri bio je 13. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić koji se održao u Splitu od 28.9. do 3.10. Na festivalu je nastupilo 9 kazališta s 10 predstava. Pinkleci su bili selektirani s dvije […]

U protekla dva mjeseca Pinkleci su sudjelovali na tri različita festivala i osvojili 4 nagrade.

Kao voda

Krenimo redom. Prvi od ova tri bio je 13. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić koji se održao u Splitu od 28.9. do 3.10. Na festivalu je nastupilo 9 kazališta s 10 predstava. Pinkleci su bili selektirani s dvije predstave Kao voda (u koprodukciji s HNK uVaraždinu, režija Romano Bogdan) i  „Krpimirci“ (u koprodukciji s GKL Rijeka, režija i dramaturgija Ksenija Zec i Saša Božić) koja je osvojila čak dvije nagrade:
Nagrada za kolektivnu igru – ansamblu predstave „Krpimirci“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Obrazloženje nagrade: Ujednačena kolektivna igra ansambla GKL Rijeka pokazuje koliku moć kazalište ima kada se dogodi zajedništvo na sceni. Unutar specifičnog izvođačkog koda, tj. jezika ove kazališne igre, traži se kako glumačko tako i plesačko umijeće. Svi članovi ansambla iskazali su se kao vrsni u tome. Njihova je suigra mekana, jednostavna i protočna. Oni mogu biti jedno „tijelo“ na sceni, i vrlo brzo postati pojedinci na sceni. Svatko od njih individualno doprinosi, a da pri tom ne narušava kolektivnu igru, dapače svojom individualnošću potiče uspostavljanje sklada i zajedništva.  i Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov – Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i Kazališnoj družini „Pinklec“ iz Čakovca. Obrazloženje nagrade: Mada koreodrama nije nešto novo ili pak tek viđeno na našim pozornicama, naša kazališta za djecu rijetko se upuštaju u taj režijsko-dramaturško-estetski poduhvat. Na neki način takav pristup najmlađima može se činiti zbog ne naviknutosti publike, kao podosta rizičnim potezom, u kontekstu naših repertoara za djecu. Upravo zato ova predstava nametnula se kao najveći izazov na ovom festivalu. Njezina fragmentarna dramaturgija, koreodramski zaokružene slike, minimalistička, a opet kreativna i bogata likovna rješenja, sve su to elementi koji zajednički provociraju maštu najmlađih gledatelja. Ova predstava traži od gledatelja da sudjeluju na način da svojom maštom nadopisuju viđeno na sceni i to je svakako njezina specifičnost i kvaliteta koju treba pohvaliti.

Krpimirci

Sljedeća nagrada osvojena je na 25. Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, a Nagradu “Domino” za najbolju predstavu Revije dobila je predstava “Vuka se ne bojim ja” Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Obrazloženje nagrade: Istina, ništa spektakularno, ali s malo dobro odabranih scenskih elemenata i puno glumačkog entuzijazma čini čuda. Kostimi ostavljaju poseban dojam svojom jednostavnošću, ali i promišljenošću detalja. Predstava je zaista zabavna i od banalne je radnje napravila puno više. Ukratko: zabavno, dozirano i vrhunski odigrano, navodi se u obrazloženju.

I posljednje ne najmanje bitno je nagrada na 23. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej. Ovogodišnji Susret održan je online, a naše čak dvije predstave bile su selektirane – Kao voda (u koprodukciji s HNK u Varaždinu) i Vuka se ne bojim ja (režija Romano Bogdan). Predstava Vuka se ne bojim ja osvojila je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ansambla. Obrazloženje nagrade: Ansambl predstave „Vuka se ne bojim ja“ odiše skladom i povjerenjem u partnera te iz trenutka u trenutak tokom predstave oduševljavaju vrlo živom, zaigranom i dinamičnom suigrom. Njihova je najveća snaga njihovo zajedništvo, razumijevanje i povjerenje koje međusobno uživaju na sceni.

Vuka se ne bojim jaSkip to content