PROFESIONALNA PRODUKCIJA Kazališna družina Pinklec u 2019. godini odigrala je133 predstave od kojih 107 profesionalnih i 26 Dramskog studija Dada, što znači da smo svaki treći dan igrali predstavu. Naravno, bilo je mjeseci kad smo imali nekoliko izvedbi, a opet, bilo je mjeseci kad smo imali svaki dan jednu ili više predstava. Neki put u […]

PROFESIONALNA PRODUKCIJA

Kazališna družina Pinklec u 2019. godini odigrala je133 predstave od kojih 107 profesionalnih i 26 Dramskog studija Dada, što znači da smo svaki treći dan igrali predstavu. Naravno, bilo je mjeseci kad smo imali nekoliko izvedbi, a opet, bilo je mjeseci kad smo imali svaki dan jednu ili više predstava. Neki put u jednom danu, u dva različita grada. Bilo kako bilo, sve te predstave ukupno je vidjelo 21 488  posjetitelja, a događaj koji je zasigurno obilježio prošlu godinu je gostovanje KD Pinklec na 10. Shanghai International Children’s Theatre festivalu u Kini s predstavom „A tko si ti?“

Pinkleci su u 2019. godini imali 3 premijere. Godinu su započeli premijerom neverbalne predstave Krpimirci  (autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića u suradnji s Petrom Šarac, Alexom Đakovićem, Brunom Kontrecom i Marijom Jakšićem) u koprodukciji s GKL Rijeka. Predstava je igrana u dvije postave, a u čakovečkoj uz Kontreca i Jakšića igraju Karolina Horvat i Davor Dokleja. Likovno oblikovanje ove predstave napravila je Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Damir Šimunović.

Na kraju mjeseca svibnja Pinkleci su izbacili još jedan po svemu sudeći hit.
Predstava po tekstu Tanje Novak Vuka se ne bojim jau režiji Romana Bogdana i izvedbi Karoline Horvat, Brune Kontreca, Marija Jakšića, Nevena Matoše i Davora Dokleje jedna je od najizvođenijih predstava u prošloj godini, (21 izvedba). Likovno oblikovanje za ovu predstavu napravio je Bruno Kontrec, a glazbu Davor Dokleja

Nakon ljetne stanke premijerno je izvedena lutkarsko igrana predstava prema tesktu Ane Prolić Kao voda u režiji Romana Bogdana i izvedbi Tene Antonije Torjanac, Karoline Horvat i Marija Jakšića, u koprodukciji s HNK u Varaždinu. Likovno oblikovanje predstave napravio je Leo Vukelić, a glazbu Nenad Kovačić.

FESTIVALI I NAGRADE

U 2019. godini Pinkleci su obišli 14 različitih festivala (11 u Hrvatskoj i 3 u inozemstvu) te osvojili 2 različite nagrade.

Također, umjetničkom ravnatelju KD Pinklec Romanu Bogdanu dodijeljeno je Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu na SLUK-u u Osijeku. 

Predstava S razlogom u režiji Morane Dolenc (KD Pinklec u koprodukciji s LOFT-om) osvojila je nagradu na  25. Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci – Specijalna nagrada stručnog žirija “Dobro drvo” za vizualni identitet predstave.

Predstava „Krpimirci“ osvojila je nagradu na 22. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej – Nagrada za najbolju kostimografiju (Zdravka Ivandija Kirigin).

Tijekom 2019. godine Pinkleci su izvodili 12 različitih predstava koje su reprizirali 107 puta što je vidjelo ukupno 15 327posjetitelja.

Pinkleci se vesele 2020. godini koja će također biti puna gostovanja i festivala, a možda najbitniji festivali na koje su Pinkleci selektirani i putuju su:

23. International Puppet Theatre festival u Holonu (Izrael) s predstavom „S razlogom“ i 14. Izmir International puppet days u Izmiru (Turska) s predstavom „Do viđenja“.

ASSITEJ PO 19. PUT U ČAKOVCU


Već 19 godina za redom Pinkleci su organizirali Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej. Na ovogodišnjem Susretu od 14. do 18. listopada u Centru za kulturu odigrano je deset selektiranih predstava (selektor Dario Harjaček). 

U izložbenom prostoru Centra postavljena je prigodna izložba pod nazivom “𝐋𝐔𝐓𝐊𝐄 𝐎𝐒𝐕𝐀𝐉𝐀𝐉𝐔 𝐇𝐑𝐕𝐀𝐓𝐒𝐊𝐔 𝟏𝟗𝟐𝟎.” i “𝟗𝟎 𝐆𝐎𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐌𝐀-𝐞”

Uz dvjestotinjak izvođača i gostiju iz cijele Hrvatske Susret je vidjelo gotovo 3000 posjetitelja.

KINESKA AVANTURA

Rezultat prvog hrvatskog „Showcase“-a kazališta za djecu i mlade za Pinklece bio je poziv da sudjeluju na  Shangai International Children’s Festival koji se održao od 5. do 14. srpnja 2019. u Šangaju. Našu je predstavu vidio službeni kineski izaslanik koji je predstavu prezentirao kineskim festivalima. Predstava „A tko si ti?“ toliko se svidjela kineskoj selektorici YilinYangda koja ju je uvrstila u službeni program svog festivala. Ovim putem ispričavamo se selektorici YilinYang za koju smo, budući da je komunikacija ostvarena putem e-maila, cijelo vrijeme mislili da je muško. Došavši u Šangaj ugodno smo se iznenadili.

 
Prošlogodišnji „Showcase“ također je za Pinklece prošao odlično. Predstave „Do viđenja“ i „S razlogom“ pozvane su te će ove godine gostovati u Izraelu, odnosno u Turskoj.

 „CUKOREK“ I PROŠLE GODINE PODIGAO LJESTVICU

U sklopu Tribine Cukorek u 2019. godini bilo je odigrano 16 predstava za djecu i mlade, koje je posjetilo 3794 posjetitelja (prosjek 237 posjetitelja po programu) te time i 4. godinu za redom ova tribina podigla ljestvicu posjećenosti.

Dvije predstave na prošlogodišnjem “Cukoreku” bile su gostujuće predstave kazališta iz Hrvatske: Čudak Šumek (Kotar Teatar u koprodukciji sa Malom Scenom) i Jaje (u produkciji GK Zorin Dom Karlovac).

Uz gostujuće predstave na “Cukoreku” su igrale i predstave domaćih kazališta: Krpimirci (KD Pinklec u korpodukciji s GKL Rijeka) – odigrano dvaput, Vuka se ne bojim ja (KD Pinklec) – odigrano dvaput, Preko sedam mora, preko sedam gora (KD Pinklec), Kao voda (KD Pinklec u koprodukciji sa HNK u Varaždinu), Snjeguljica (Dada), Godišnja produkcija (Dada), Robin Hood (Dječje gradsko kazalište), Snješkovići i Snješkomrz (Dječje gradsko kazalište). Uz ove predstave svoje produkcije na Cukoreku imali su Plesni studio Vivona i Studio suvremenog plesa Teuta.

PINKLECI ZA RUKSAK (PUN) KULTURE

Hvalevrijedan projekt Ministarstva kulture RH “Ruksak (pun) kulture” koji se provodi već nekoliko godina prilika je svim kazalištima, malim i velikim, da se prijave i ostvare gostovanja u odgojno obrazovnim ustanovama koja inače rijetko imaju priliku ugostiti profesionalni umjetnički program. Čast nam je što na Ruksaku sudjelujemo od samih početaka svake godine, a neki put i s više predstava.

Pinkleci su jako sretni i ponosni što su od četrdesetak prijavljenih kazališnih programa njihova dva prihvaćena i za 2020. godinu.
Predstavu „Vuka se ne bojim ja“ u režiji Romana Bogdana i radionicu „Predrasuda se ne bojim ja“ izvest će Karolina Horvat, Bruno Kontrec, Mario Jakšić, Neven Matoša i Davor Dokleja.

Predstavu „S razlogom“ u režiji Morane Dolenc prijavio je naš koproducent LOFT iz Zagreba, a predstavu i radionicu izvodit će Petar Atanasoski, Bruno Kontrec i Mario Jakšić

DRAMSKI STUDIO DADA U 2019. GODINI

Naš Dramski studio Dada prošle je godine proslavio 15 godina rada. Studio je cijelu godinu radio punom parom, a to potvrđuju gostovanja i premijere predstava za djecu“U.Z.O.P.” i „Dok te nije bilo“ i predstave za mlade “Kralj Lear”, te sve veći broj polaznika naših dramskih grupa.

Kroz 9 različitih grupa koje vode Jelena Dokleja, Tasjenka Žnidar, Bruno Kontrec, Alen Barbić, Neven Matoša i Davor Dokleja, prošlo je stotinjak djece, mladih i starih. Igrali smo 5 različitih predstava i izveli ih 26 puta te održali godišnju produkciju na kojoj su se predstavile sve naše grupe sa svojim kratkim, ali slatkim kazališnim etidama. Ovu produkciju od prošle godine uobličili smo u ponovno oživljeni Festival kazališne kreativnosti – Fačuk. Također, bili smo na 4 različita festivala i sudjelovali u projektu razmjene mladih u Kruševcu (Srbija) te u projektu Šalji dalje Udruge Zora.

Predstava “Snjeguljica” u režiji Davora Dokleje gostovala je na KAM-u u Prelogu gdje je osvojila nagradu za najbolju glumicu te na 31. Rencontresdu Jeune Theatre Europeen u Grenoblu. Na prošlogodišnjem 21. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Bjelovaru predstava „U.Z.O.P.“ bila je apsolutni pobjednik. Osim nagrade za najbolju predstavu u cjelini voditelj te grupe i redatelj predstave Neven Matoša osvojio je nagradu „Zvjezdana Ladika“ za najbolje dramsko pedagoško vodstvo.

Početkom lipnja Dadači su izašli s novom predstavom za mlade „Kralj Lear“ u režiji Davora Dokleje. Predstava je selektirana i gostovat će na ovogodišnjem 2. AMAFEST u Stuttgartu od 14. do 17. svibnja. Završetak godine uvijek je u znaku novogodišnjih premijera i podjela darova. Nova predstava iz dada-kuhinje “Dok te nije bilo” odigrana je 9 puta u prosincu i uz sv. Nikolu i Djeda Mraza razveselila brojne mališane.

Na kraju godine stigla nam je jedna izvanredna vijest. The World Festival of Children’s Performing Arts u Toyami selektirao je među 92 prijave iz 54 zemalja 20 predstava a među njima i našu „Snjeguljicu“ te ju pozvao da nastupi na festivalu koji će se održati od 18. do 22. kolovoza u Toyami (Japan). Festival u Toyami jedan je od tri najvažnija festivala amaterskog kazališta u svijetu, a kolika je čast što smo pozvani dovoljno je reći da se taj festival održava svake 4 godine još od davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dramski studio Dada s predstavom „Snjeguljica“ na tom će festivalu predstavljati Hrvatsku. 

ZAKLJUČAK ILI JESMO LI SRETNI

Bez lažne skromnosti i imalo preuveličavanja možemo reći da nam je 2019. godina bila jedna od najzanimljivijih do sada. Odigrali smo mnogo predstava, osvojili 5 nagrada, proputovali cijelu Hrvatsku, ali i otišli na drugi kontinent, u daleku Kinu.

Mi u Pinklecima znamo da se sreća nalazi u malim stvarima. Znamo da je težak rad na kraju isplativ. Znamo da kad nešto naumimo to i ostvarimo. Zakoračili smo u 2020., a ona nam donosi još mnogo zanimljivih gostovanja i novih produkcija. No, prije svega želimo svim kazalištarcima u Hrvatskoj, ali i šire, da vas prati sreća, financije i najvažnije, zdravlje.

Skip to content