dada zoo

“Dada” je osnovana 28.01.2004. kao kazališna grupa unutar Centra za mlade, CeZaM Čakovec i od svog samog početka okuplja starije osnovnoškolce, srednjoškolce i studente željne pronalska i proučavanja kazališne umjetnosti. Svoj naziv preuzela je iz Dadaizma anti-umjetničkog pokreta s početka prošlog stoljeća. Od osnutka do danas Dada je napravila 23 kazališnih predstava i tri ulična performansa. Tekstove koji su poslužili kao predlošci za predstave uzimali su od autora: Daniil Harms, Aldous Huxley, Karel Čapek, I.B. Mažuranić, Vinko Lisjak, B. Grimm, C. Collodi, L. Pirandello, A. Wendt, a za neke su dječje predstave sami  napisali scenarij. Dvostruki su dobitnici nagrade za najbolju režiju na Festivalu KAM u Prelogu za predstavu „Voržišek“ (prema priči Karela Čapeka) i predstavu Pinokio (prema priči C. Collodija) te nagrade za najbolju predstavu u cjelini na 15. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej u Bjelovaru za predstavu Vjetropljus (prema A. Wendtu). Predstava ZOO! najnagrađivanija je predstava ovog studija. U 2016. godini osvojila je 5 nagrada – Nagrada Zvjezdana Ladika za najbolje dramsko pedagoško vodstvo Davoru Dokleji na 18. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Bjelovaru, Nagrada za najbolju predstavu na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, Grand prix na festivalu Juventafest u Sarajevu, Nagrada za najbolju glumicu (Ena Jagec) i najbolju kolektivnu igru na Festivalu festivala u Trebinju.  Od početka 2011. godine ovaj studio prelazi iz udruge Centar za mlade u Centar za kulturu i postaje Dramski studio Dada Kazališne Družine Pinklec te time započinje novu eru stvaralaštva pod okriljem institucije i profesionalne družine. Trenutno u Dramskom studiju “Dada” djeluje 7 različitih grupa sa preko 100-tinjak djece u dobi od 6 do 26 godina. Dramski pedagozi koji vode grupe u studiju su dugogodišnji glumci KD Pinklec Jelena Dokleja, Tanja Novak, Bruno Kontrec, Alen Barbić, Neven Matoša i Davor Dokleja. Umjetnički voditelj i redatelj od osnutka studija je Davor Dokleja.

Predstave koje trenutno izvodimo i imamo na repertoaru su:

THE WALL” (K.Štebih)

ZOO! (S.Rakef)

Kako je Ješko pobijedio prehladu (S. Pal)

Snjeguljica (prema B. Grimm)

 

NAGRADE:
1. FESTIVAL KAM, PRELOG (2008.) – Nagrada za najbolju režiju(Davor Dokleja) za predstavu “VORŽIŠEK”
2. FESTIVAL KAM, PRELOG (2010.) – Nagrada za najbolju režiju(Davor Dokleja) za predstavu “PINOKIO”
3. SUSRET PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HC ASSITEJ, BJELOVAR (2013.) – Nagrada za najbolju predstavu “VJETROPLJUS”
4. INETRANCIONALNI FESTIVAL AMATERSKOG TEATRA, LAKTAŠI (2014.) – Nagrada za najbolju kostimografiju(Ines Vugrinec) za predstavu “ŠTA”
5. DRŽAVNI FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA, VODICE (2016.) – Nagrada za najbolju predstavu “ZOO!”
6. SUSRET PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HC ASSITEJ, BJELOVAR (2016.) – Nagrada “Zvjezdana Ladika” za najbolje dramsko-pedagoško vodstvo(Davor Dokleja) za predstavu “ZOO!”
7. FESTIVAL FESTIVALA, TREBINJE (2016.) – Nagrada za najbolju glumicu – Ena Jagec, za predstavu “ZOO!”
8. FESTIVAL FESTIVALA, TREBINJE (2016.) – Nagrada za kolektivnu igru za predstavu “ZOO!”
9. JUVENTAFEST, SARAJEVO (2016.) – Grand Prix za predstavu “ZOO!”
10. ”GROZDANIN KIKOT”, Mostar (2017.) 
Međunarodna nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja za 2016. godinu (Davor Dokleja)
11.
GODIŠNJA NAGRADA GRADA ČAKOVCA ZA IZNIMNO DJELOVANJE U PODRUČJU UMJETNOSTI I KULTURE, ČAKOVEC (2017.)
12. FESTIVAL STUDENTSKOG POZORIŠTA, BANJA LUKA (2017.) – Nagrada za najbolju režiju(Davor Dokleja) za predstavu “ZOO!”
13. FESTIVAL STUDENTSKOG POZORIŠTA, BANJA LUKA (2017.) – Nagrada za najbolju kolektivnu igru za predstavu “ZOO!”
14. SUSRET PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HC ASSITEJ, BJELOVAR (2018.) – Nagrada za najbolju predstavu ”THE WALL”
15. FESTIVAL KAM, PRELOG (2018.) – Nagrada za najbolju žensku ulogu – Asja Vidović za predstavu ”THE WALL”
16. MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJIH KAZALIŠTA MASLAČAK, SISAK (2018.) – Nagrada za najbolju žensku ulogu (kolektivna) za predstavu ”ZOO!”
17. MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJIH KAZALIŠTA MASLAČAK, SISAK (2018.) – Nagrada za najbolju mušku ulogu (kolektivna) za predstavu ”ZOO!”
18. MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJIH KAZALIŠTA MASLAČAK, SISAK (2018.) – Nagrada za inovaciju u kazalištu za predstavu ”ZOO!”

 

Trenutni članovi najstarije grupe Dramskog studija Dada:

Neven Matoša

Antonija Mrla

Ena Jagec

Hana Marciuš

Tina Čatlaić

Nina Bočkaj

Katarina Pintarić

Marko Zidarić

Aleksandar Filo

Hana Tisaj

Asja Vidović

Matej Žerjav

Ivan Munđar

Vita Mikulić